CENTRALNA BANKA PRELOMILA: Poništen konkurs za idejno rješenje zgrade u Hastahani...

Centralna banka Bosne i Hercegovine donijela je odluku o poništenju konkursa za izradu idejnog rješenja poslovnog objekta na lokalitetu Hastahana na Marijin Dvoru.

  • Društvo

  • 27. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 0

U julu je, naime, pokrenut proces javne nabavke usluge izrade idejnog rješenja za potrebe Centralne banke Bosne i Hercegovine – Glavne jedinice Sarajevo, a u roku određenom za prijem ponuda, odnosno do 14. septembra 2020. godine, dostavljene su četiri ponude.

Predmet postupka nabavke bila je izrada idejnog rješenja poslovnog objekta banke na lokalitetu Hastahana, a nakon detaljne analize dostavljenih radova, komisija je konstatovala da niti jedan od njih ne ispunjava uslove iz konkursne dokumentacije u predmetnom postupku, u odnosu na kriterije određene u konkursnoj dokumentaciji i uslove projektnog zadatka (tehničke specifikacije).

U obrazloženju se, između ostalog, navodi kako u radovima postoje određena odstupanja od osnovnih veličina zadatih projektnim programom i projektnim zadatkom, kako nisu data moguća arhitektonska rješenja, kako sigurnosni aspekt nije adekvatno riješen, kako je varijanta za glavni ulaz nepovoljna te kako su primjetni nedostaci primjene konvencije u grafičkoj prezentaciji. Za pojedina rješenja ocijenjeno je kako su isuviše zahtjevna za daljnje održavanje s troškovnog aspekta i aspekta iskoristivosti.

U odluci je istaknuto i da se jedan od četiri rada izdvojio po gotovo svim ocjenjivanim relevantnim aspektima, ali je ipak ocijenjen kao neprihvatljiv, jer autor nije poštovao jedan od osnovnih uslova za izradu idejnog rješenja, a to je striktno poštivanje regulacione linije, odnosno kretanje unutar zemljišta u vlasništvu investitora.

Napominje se kako bi bilo kakva promjena unutar aktuelnog regulacionog plana podrazumijevala pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Regulacionog plana općine Centar, što bi značilo dugogodišnji period čekanja za dobijanje urbanističke saglasnosti na idejno rješenje, što ni u kom slučaju nije prihvatljivo za investitora, bez obzira na izuzetan kvalitet ovog idejnog rješenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...