LAVROV ŠOKIRAO ODLUKOM: Na sastanak na Marindvoru pozvao samo Čovića

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sutra će boraviti u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

  • Mini market

  • 27. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 2

Jedan sastanak posebno privlači pažnju javnosti. Naime, kako je saopćeno iz državnog Parlamenta, Lavrov će se sutra sastati sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda BiH Draganom Čovićem i zamjenicom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjanom Krišto. Kako Vijesti.ba saznaju, Lavrov je želju za sastankom s Čovićem izrazio preko Ambasade Rusije u BiH, a lidera HDZ-a na sastanku će pratiti njegova najbliža saradnica Borjana Krišto.

Radi se o svojevrsnim diplomatskim skandalom, jer su zaobiđena rukovodstva oba doma državnog Parlamenta i izabran je sastanak sa predstavnicima samo jednog naroda, tačnije jedne stranke - HDZ-a. Podsjetimo, predsjedavajući Doma naroda je Nebojša Radmanović, Čović je drugi zamjenik, a Bakir Izetbegović prvi.

S tim da u obzir treba uzeti činjenicu da je Izetbegović pozitivan na koronavirus pa s tog aspekta sastanak ne bi bio ni moguć. Na sastanku neće biti ni dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma iz reda bošnjačkog naroda Denisa Zvizdića, kao ni dopredsjedavajćeg Nikole Špirića. Diplomatska praksa nalaže sastanak sa predsjednicima i zamjenicima oba doma Parlamentarne skupštine.

O čemu se, zapravo, radi, da se naslutiti iz intervjua koji je Lavrov uoči posjete dao za zagrebački "Večernji list", u kojem je potvrdio da je ruski pristup po pitanju BiH u skladu sa stavom Hrvatske.

"Mislim da su naši pristupi u skladu sa stavom Hrvatske, koja je potpisala mirovni sporazum i samim time ima svoj dio odgovornosti za njegovu provedbu, ali koja je kao vjerovatno malo ko zainteresirana za realizaciju temeljnih postulata Dejtonskog sporazuma. Rusija je u tom smislu spremna pružiti svaku vrstu podrške", poručio je Lavrov.

S druge strane, HDZ BiH i Dragan Čović, koji se i javno zalaže za jačanje ruskog utjecaja u BiH, za razliku od zapadnih zemalja, u Rusiji ima podršku za svoje prijedloge izmjene Izbornog zakona BiH. Radi se, kako navodi prof. Senadin Lavić, o principu “konstitutivnosti naroda” koji proklamiraju Beograd i Zagreb, a koji predstavlja zaostali politički oblik rusko-sovjetske predstave o “narodnoj demokratiji”.

Sve su prilike da su samoprozvani nosilac evropskih vrijednosti - HDZ i njegov čelnik Čović evropske zamijenili ruskim vrijednostima.

Nakon sastanka s Čovićem, Lavrov će na "neformalno druženje" sa srpskim političarima u Istočno Sarajevo.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...