BEZ NJIH NI ĆEVAP NIJE ISTI: Napravite prave bosanske somune i oduševite ukućane… (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za pet velikih lepinja.

  • HiTec

  • 28. Okt. 2020  28. Okt. 2020

  • 0

SASTOJCI

1 kg mekog brašna (tip 405)

4 kaškice soli

300 ml mlijeka

300 ml vode

2 pakovanja suhog kvasca

10 vrhom punih kašika kremastog jogurta  

ćurekot ili sezam za posipanje

PRIPREMA

Zagrijte mlijeko tek toliko da bude mlako i stavite kvasac 10 minuta da nadođe.

U duboki sud stavite brašno, sol i mlijeko sa nadošlim kvascem. U to dodajte jogurt i vodu i zakuhajte tijesto kašikom, a najbolje rukom.

Tijesto mora da bude ljepljivo. Ne dodajite više brašna nego u receptu navedeno.

Tijesto ostavite pokriveno da nadođe dok se ne udvostruči. Možete ga ostaviti u frižideru preko noći. Pazite da, ukoliko tijesto ostavljate preko noći, koristite veliku posudu za tijesto, koju pokrijete da vam ne bi tokom dizanja prešlo preko posude. A ako žurite ostavite tijesto 1,5-2 sata na toplome.

Rernu skupa sa žicom ili plehom na kojem pečete zagrijte na maksimum, gornji/donji grijači.

Tijesto istresite na pobrašnenu podlogu, sa dobro nauljenim rukama otkidajte komade tijesta otprilike iste veličine. Tijesto podijelite na 10 manjih ili 5 većih komada.

Lepinje slažite na listove pek papira i ostavite da još malo nadolaze dok se rerna grije. Pomoću spatule, konca, tupe strane noža ili čvrstog komada kartona napravite kvadratiće po gornjoj strani lepinja. Možete ih malo poprskati vodom i posuti ćurekotom ili sezamom.

Tek kad se je rerna dobro zagrijala, oprezno stavljajte prvu turu lepinja. Ne ostavljajte rernu dugo otvorenu da se ne rashladi.

Lepinjama treba otprilike 7-10 minuta da se lijepo napušu i dobiju zlatno-žutu boju. Čim su gotove, izvadite ih i umotajte u kuhinjsku krpu.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...