ŽESTOKE REAKCIJE IZ HRVATSKE NAKON FORMIRANJA NOVE VLADE SRBIJE: Vodič za „zvijezde“ Vučićeve nove vlade; Miloševićev novinar i huškački Vulin predvodnici nove politike „srpskog sveta“

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su prije četiri mjeseca, tačnije 21. juna, kada je Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića osvojila dvotrećinsku većinu u Skupštini, što znači da im nije bila potrebna nikakva koalicija za sastavljanje vlade. Osim toga, stranke koje su ušle u parlament, na istoj su strani kao i sam Vučić, tako da vladajući i službeno nemaju opoziciju.

  • Regija

  • 29. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 3

U Skupštinu su, naime, ušle još koalicija Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića, Vučićevog dugogodišnjeg koalicijskog partnera, te Srpski patriotski savez (SPAS) bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksandra Šapića, kojeg mnogi smatraju novim projektom vladajuće strukture, piše hrvatski portal Direktno.

Tek 5. oktobra, tri i pol mjeseca nakon izbora, aktuelna srbijanska premijerka Ana Brnabić, koja je sve to vrijeme vodila tehničku Vladu Srbije, dobila je od Vučića još jedan mandat za sastavljanje buduće vlade.

Vučić je od Brnabić zatražio i da u vladi bude 50 posto žena "kako bi se i na djelu, a ne samo na riječima, potvrdilo kako funkcionira ravnopravnost spolova".

Brnabić je u nedjelju saopćila imena novih i starih ministara te najavila da će, uz tri nova resora, 11 od ukupno njih 23 voditi žene.

U novoj vladi ostat će nekoliko dosadašnjih ministara - Zlatibor Lončar u resoru zdravstva, Siniša Mali u Ministarstvu finansija te Jadranka Joksimović kao ministrica za eurointegracije. Za sport i mlade i dalje će biti zadužen nekadašnji vaterpolski reprezentativac Vanja Udovičić, a za poljoprivredu Branislav Nedimović.

Aktuelna članica Kriznog štaba za borbu protiv Covida-19 Darija Kisić-Tepavčević dobila je portfelj za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu, a direktorica Tvornice vojne industrije "Prva petoletka" Anđelka Atanasković vodit će Ministarstvo ekonomije.

Novo Ministarstvo za brigu o selu vodit će šef stranke umirovljenika (PUPS) Milan Krkobabić, a ministrica prometa, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović preuzet će resor energetike i rudarstva, koji je vodila u vrijeme kad je premijer bio Vučić.

Novi ministri preuzet će resore pravde, zaštite okoliša, građevinarstva, trgovine, turizma i telekomunikacija te Ministarstvo obrazovanja.

Vučićeva huškačka 'zvijezda' Vulin na novoj poziciji

Vučić se nije htio odreći Aleksandra Vulina, poznatog po neopisivoj mržnji prema Hrvatima i negiranju genocida u Srebrenici. Dosadašnji ministar odbrane sada će sjesti u fotelju ministra unutrašnjih poslova.

"Vučić ima hrabrosti reći da Srbi imaju svoje interese i da će Srbija braniti Srbe koji žive na prostoru Hrvatske, kao i da se neće ponoviti 'Oluja'", rekao je tada Vulin.

Svoje stavove prema kojima su svi Hrvati ustaše, potvrdio je povodom hrvatskog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. godišnjice vojno-redarstvene akcije "Oluja", koju je nazvao "zločinom". 

"I kojeg god Srbina da kupe ili dovuku na proslavu zatiranja Srba i postave ga da bude uz Antu Gotovinu i druge ustaše, neće moći promijeniti istinu o građanskom ratu koji su izazvali, o klanju i ubijanju srpske djece u izbjegličkim kolonama", naveo je Vulin u pisanoj izjavi referirajući se na prisustvo hrvatskog potpredsjednika Vlade Hrvatske iz redova SDSS-a Borisa Miloševića, na obilježavanju "Oluje".

Tom prilikom Vulin je istaknuo kako "vlast koja diže spomenike teroristima i daje ulice ustašama ne može obuzdati radost što je Hrvatska očišćena od Srba".

Njegova huškačka retorika došla je do izražaja i 2018. uoči posjete Aleksandra Vučića Hrvatskoj, kada je medijima izjavio da je Vučiću savjetovao da ne treba ići u Hrvatsku. "Ne vjerujem u iskrenost Hrvatske i želju da se poprave naši odnosi. Tamo će se skupiti ustaše na trgovima i demonstrirati protiv njegova dolaska, kao da njegov posjet može donijeti neko zlo. To je zbog toga što Vučić ima hrabrosti reći da Srbi imaju svoje interese i da će Srbija braniti Srbe koji žive na prostoru Hrvatske, kao i da se neće ponoviti Oluja", rekao je tada Vulin.

Aktuelizacija "velike Srbije"

Za Vulina se može reći da javno kaže ono što, zapravo, Vučić misli te je tako nedavno poručio da Vučić mora biti predsjednik svih Srba gdje god oni živjeli i da treba stvarati "srpski svet".

Riječ je o novoj sintagmi na srpskoj političkoj sceni, koja se odnosi na svekoliku povezanost Srba u regiji sa sadašnjom vladajućom politikom u Srbiji, a doprinosi daljnjoj radikalizaciji društva kojim Vučić "upravlja" šest godina. 

Paralelno s ovim novim projektom, u Srbiji se 15. septembra prvi puta obilježio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Još u najavi tog novog blagdana, Vučić je kazao da bi to bio "zajednički obilježen praznik u RS-u, Srbiji i svim srpskim sredinama širom svijeta, gdje bi Srbi, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazali da su isti narod i da je muka, kao i uspjeh jednih, uvijek i muka ili uspjeh onih drugih".

"Niko nikada neće moći srušiti jedinstvo srpskog naroda", rekao je tom prilikom Vučić.

Naime, granice "srpskog sveta" te gdje sve treba praznovati Dan jedinstva - nekako se začudno podudaraju s memorandumskim granicama "velike Srbije", formulirane još za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića. Vučićeva Srbija se nije otarasila tih ideja. Štoviše, i "srpski svet" i "Dan srpskog jedinstva" usmjereni su k jednom cilju - stvaranju od strane Aleksandra Vučića matice regionalnog srpstva.

Miloševićev novinar i 'Google Maps' matematičar

U tom smislu važno je sagledati i kontekst imenovanja Ratka Dmitrovića na poziciju ministra obitelji, djece i demografije, jednog od tri novoformirana ministarstva u budućoj srpskoj vladi.

Prije dvije godine je izjavio da je "'Oluja' jedina pobjeda hrvatske vojske u povijesti" te da je "Hrvatska država s poremećenim sustavom vrijednosti". 

Dmitrović je srpski novinar i publicist kojega su često nazivali i Miloševićevim novinarom. Krajem 80-ih i na početku rata bio je stalni dopisnik iz Zagreba dnevnog lista "Politika" i sedmičnika NIN, a nekoliko je godina obavljao funkciju generalnog direktora i glavnog urednika "Novosti".

Prije godinu dana, Dmitrović je tako izjavio: "Da nije bilo Srba, ne bi bilo Hrvatske ni Slovenije." Rekao je da su 1915. Srbima Englezi i Francuzi nudili "veliku Srbiju" do Virovitice, ali da su Srbi to odbili i stvarali Jugoslaviju, što je "bila velika greška". 

Na tragu Vulinovih stajališta, prije dvije godine je izjavio da je "'Oluja' jedina pobjeda hrvatske vojske u povijesti" te da je "Hrvatska država s poremećenim sustavom vrijednosti". Ustvrdio je da i današnja Hrvatska želi Hrvatsku bez Srba. "I kad Srba ne bude u Hrvatskoj, problem će biti imenica Srbin!", rekao je Dmitrović. 

Posebno je zanimljiva njegova, mogli bismo je nazvati, opsjednutost Hrvatskom i Hrvatima, a to možda najbolje svjedoči i njegova knjiga "Krst na križu", koju je posvetio "bolesnoj mržnji Hrvata prema Srbima".

Poziciju s Vulinom je zamijenio Nebojša Stevanović, kojemu je u toj rošadi pripalo Ministarstvo odbrane. Međutim, za vrijeme svog šefovanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i sam je imao nekoliko "genijalnih izjava", poput one iz decembra 2018., kada su se održali već treći po redu protesti u Beogradu zbog napada na čelnika Ljevice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu aktivista u Kruševcu.

Na tvrdnje organizatora da se okupilo između 35.000 i 45.000 ljudi, Stefanović je odgovorio da ih je bilo tek 5.000, a u svojoj izjavi je pojasnio kako je došao do te brojke:

"Kazat ću vam na jednostavan način. Ne treba posebno znanje za to. Odete na google map, na internet. Uzmete podatke o širini i dužini ulice. Ona kojom su prolazili sudionici prosvjeda široka je oko 20 metara, s pločnicima. Negdje je široka i 18,5 metara, ali negdje i 21,5. Možete uvećati sliku i izračunati koliko je ljudi bilo u svakom redu. Po našoj procjeni bilo ih je 35. Negdje ih ima 37 ili 38, a negdje i 22. Bilo je oko 120 redova pa kada izračunate, dobit ćete cifru od oko 4000 ljudi. Negdje se koloni priključilo još 50 ili 70 ljudi. Realna procjena je da je bilo oko 5000 sudionika prosvjeda", naveo je Stefanović.

Tom prilikom se osvrnuo i na izvještavanje o prosvjedu HRT-a:

"HRT-u je bilo važno kazati da izvještava iz grotla građanskih prosvjeda, samo što nisu pozvali na rušenje vlasti u Srbiji. Takav način izvještavanja je sve samo ne profesionalan. To je bilo huškanje i pozivanje na nasilje".

'Srbi su prije 70 godina bacani u jame, a danas piju hrvatsku vodu'

Vučiću će u kreiranju "nove srpske stvarnosti" pomoći još jedan njegov vjerni suradnik, Nikola Selaković, 37-godišnji šef ureda predsjednika Vučića, koji je prije toga bio i ministar pravosuđa. 

Na toj poziciji u svom prvom mandatu  bezuspješno je zatražio i reviziju oslobađajuće haaške presude Gotovini i Markaču. Iako nije poput svog prethodnika Ivice Dačića poznat po svojim nacionalističkim stavovima, javnost ga se možda sjeća po incidentu koji je izazvao kada je prije nekoliko godina na predavanju na Pravnom fakultetu u Beogradu jednoj studentici bacio bocu vode u kantu za smeće samo zato što se radilo o "hrvatskoj vodi".

Naime, baš kada je na predavanju studentima govorio o ustaškim zločinima i nacističkom zakonodavstvu u NDH na klupi je ugledao bocu vode jedne hrvatske tvrtke pa je zaključio predavanje riječima kako su Srbi u Hrvatskoj prije 70 godina bacani u jame, a danas piju hrvatsku vodu Jamnicu, koja se puni "baš u selu u kojem su do 1995. živjeli Srbi, a danas ih više nema".

Osnivanje novog ministarstva neodoljivo podsjeća na Orwellovu "1984.".

Nekad poznata opozicijska političarka Gordana Čomić, koja je u predizbornoj kampanji lansirala nenamjerno komični spot u kojem pokazuje srednji prst "fašistima" te se prikazuje spremnom i žrtvovati svoj život u borbi protiv fašizma,  na kraju se pridružuje Vučićevom timu.

Čomić dolazi na čelo novooformljenog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, što je u najmanju ruku paradoksalno s obzirom na konstantne pritužbe Vučićevih kritičara na račun njegove vladavine koju je često okarakterizirana kao autoritarna. 

Naime, Vučić, otkada je na vlasti, progoni svako kritičko promišljanje usmjereno prema njegovoj vladavini. Osim što je dio medija pretvorio u propagandni poligon za plasiranje vlastitih stavova i kreiranje prihvatljivog načina razmišljanja u javnosti, kritički mediji su proganjani i ušutkivani, a isto se događa s opozicijom te se stalno zastrašuju svi neistomišljenici, a ljudska prava opetovano se krše, čime osnivanje novog ministarstva neodoljivo podsjeća na Orwellovu "1984.".

Hibridni režim

Ovome treba dodati i godišnji izvještaj "Države u tranziciji" organizacije Freedom House koja se bavi ljudskim pravima i promoviranjem demokracije u svijetu. Po njemu, i Srbija i Crna Gora izgubile su epitet "djelomično konsolidiranih demokracija" te ih je ova organizacija vratila u grupu tranzicijskih, odnosno "hibridnih režima".

Pojam "hibridni režim" podrazumijeva države u kojima su demokratske institucije krhke i u kojima postoje značajni izazovi u obrani političkih prava i građanskih sloboda.

"Godinama unazad uvećavanim zarobljavanjem države, zloupotrebom vlasti i taktikom strahovlade, Aleksandar Vučić u Srbiji i Milo Đukanović u Crnoj Gori, odveli su svoje države ispod crte - prvi put od 2003. godine, nisu više u kategoriji demokracija među zemljama u tranzitu", navodi Freedom House u svom izvještaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...