ČUDO NEVIĐENO: Turska predstavila prvo oklopno bespilotno pomorsko vozilo, pogledajte ga na djelu (VIDEO)

Prvo tursko oklopno bespilotno pomorsko vozilo (AUSV), koje je razvilo brodogradilište Ares u saradnji s kompanijom "Meteksan Defense Industry Inc." sa sjedištem u Ankari, predstavljeno je u srijedu tokom konferencije za novinare održane u glavnom gradu Turske.

  • Ekonomija

  • 29. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 0

Prototip AUSV-a, prvog proizvoda iz serije ULAQ, trebao bi biti završen do decembra.

AUSV će imati domet krstarenja površinom mora od 400 kilometara, brzinu od 65 kilometara na sat, mogućnosti dnevnog i noćnog vida i nacionalnu šifriranu komunikacijsku infrastrukturu, piše turski "Daily Sabah".

Vozilo može biti opremljeno različitim vrstama tereta, poput različitih sistema ometanja, komunikacije i obavještavanja, kao i raketnim sistemima koji udovoljavaju različitim operativnim potrebama turskih snaga sigurnosti. Najavljeno je i da će imati vrhunske savremene mogućnosti umjetne inteligencije i autonomne karakteristike.

Pored svoje sposobnosti da djeluje zajedno s drugim pomorskim vozilima identičnih ili različitih dizajna, ovo vozilo dizajnirano je i za izvođenje zajedničkih operacija s drugim bespilotnim i avionima s pilotom.

Strateška prednost na moru

Generalni direktor brodogradilišta Ares Utku Alanç rekao je da su počeli graditi AUSV-ove za obavljanje zadataka kao što su izviđanje, nadzor i prikupljanje obavještajnih podataka, naoružana pratnja i zaštita. Ova bespilotna brodska vozila također će pružiti stratešku superiornost za zadatke na moru u pomorskom području oko Turske, nazvanom “Plava domovina”, uključujući Egejsko more i istočni Mediteran, dodao je.

Alanç je napomenuo da se, pored toga što se vozilo može lansirati i njime zapovijedati s kopna, ono može lansirati i njime zapovijedati i s plutajućih platformi, poput nosača aviona, fregata i desantnih brodova.

“Zahvaljujući fleksibilnosti upotrebe, to će našoj zemlji donijeti ogromne dodatne oprativne mogućnosti” dodao je.

Alanç je rekao da će se ispitivanja ispaljivanja provesti u prvom kvartalu 2021. godine s nacionalnim raketnim sistemima koje je razvila vodeća turska firma odbrambene industrije Roketsan, odnosno lasersko navođenim raketama Cirit na postolju i dalekometnim anti-tenkovskim raketama UMTAS.

„Ponosni smo što dijelimo dobru vijest da će bespilotna pomorska vozila za prikupljanje obavještajnih podataka, lov na mine, podvodnu odbranu, gašenje požara, humanitarnu pomoć i evakuaciju biti spremna za proizvodnju nakon prototipa, što je prva faza projekta koji smo započeli na terenu “, naglasio je predsjedavajući brodogradilišta Ares.

Generalni direktor Meteksan Defensea Selçuk Alparslan izjavio je da će oni opremiti platformu koju je razvilo brodogradilište Ares domaćim i nacionalnim teretom kao što su komunikacija, radari, elektrooptika, elektronski i sonarni sistemi.

Naglasio je da, nakon zadovoljenja potreba turskih oružanih snaga (TSK), vozilo, također, nosi značajan izvozni potencijal s obzirom na potrebe prijateljskih i savezničkih zemalja Turske.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...