DODIK NIJE OTIŠAO U BEČ S KOMŠIĆEM I DŽAFEROVIĆEM PA POLUDIO: "Najbolje je da se raziđemo i živimo kao komšije, znate li šta Šefik i Željko na svakoj sjednici traže..."

– To radi i ova Bisera Turković, koja dijeli BiH na način da osudi izbore u Bjelorusiji, a ne dođe na sjednicu Predsjedništva BiH, koje je zaduženo za spoljnu politiku. Ja sam čovjek mira i hoću da se pokušamo dogovoriti da se BiH održi onako kako je interes Srba, Hrvata i Bošnjaka i da to bude dogovoreno mimo stranaca. Ako to ne može, najbolje je da se raziđemo i živimo kao komšije – rekao je Dodik.

  • Politika

  • 29. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 11

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Republika Srpska nikada neće odreći vitalnog nacionalnog interesa, što piše u preporukama EU.

– Sve bošnjačke partije su objedinjene kada se želi nanijeti nama šteta i zato nikada nećemo pristati na ukidanje vitalnog nacionalnog interesa bez obzira šta Evropljani htjeli. Gurat ćemo našu političku priču ma šta ko mislio. Ovo što sada gledamo u Francuskoj bilo bi sa našom manjinom koja bi ovdje ostala, što nikada nećemo dopustiti – istakao je Dodik.

On je rekao da u BiH nikada nije bilo razumijevanja među narodima i da je pogrešna postavka u kojoj se pominje pomirenje.

– Da li mi sada ratujemo? O kakvom pomirenju pričamo, pustite nas da živimo svoj život, mi ovdje u Banjaluci, Hrvati u Mostaru, oni svoj život u Sarajevu. Naša istorija je opterećena činjenicom da jedni nešto obilježavaju kao pobjedu, a drugi održe komemoraciju – izjavio je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Međunarodna zajednica

Rekao je i da RS nije formirana Dejtonskim sporazumom, nego 9. januara 1992. godine.

– Mi smo 9. januara formirali nezavisnu državu, a onda smo zgurani u Dejtonski sporazum i rečeno je da mora biti poštovan. Kako je moguće da Republika Srpska potpiše 10 aneksa Dejtonskog sporazuma, ako je formirana ovim sporazumom – dodao je Dodik.

On je istakao da je Dejtonski sporazum trebalo da izgleda drugačije i da se kaže da se narodi u BiH razilaze na način koji je tada bio, a to je Republika Srpska i muslimansko-hrvatska federacija.

– Da li mislite da ćemo mi nestati odavde, da ćemo se odreći Republike i da nećemo iskoristiti priliku i vratiti status iz 1992. godine. Vjerujem da ćemo doživjeti pravo na samopredjeljenje – naveo je Dodik.

On je naglasio da je potrebno da međunarodna zajednica uvaži i neki od stavova Republike Srpske, što do sada nije urađeno.

– Neopravdano je što su Srbija i Hrvatska isključene iz Savjeta za implementaciju mira. Imamo sada situaciju da su Srbi i Hrvati nezadovoljni stanjem u BiH i osjećaju se prevarenim intervencionizmom međunarodne zajednice u korist Bošnjaka. I Bošnjaci se osjećaju prevareno, jer nisu dobili ono što im je neko obećao – ponovio je Dodik.

Čovjek mira

Prema njegovim riječima, kandidat za predsjednika SAD Joe Biden bio je na strani onih koji su rušili Dejtonski sporazum i uz Bošnjake.

– Funkcionalna BiH je mogla da bude uz dogovor dva entiteta i tri naroda. Šta su uradili, oteli su nadležnosti entitetima i dali ih BiH, što nije propisano Dejtonom. Oni računaju da će Dodik jednog dana izgubiti izbore i doći Mladen Ivanić i Branislav Borenović koji će sve potpisati i nastaviti sa prenosom nadležnosti, odnosno ostao je završni čin da se sve upiše u Ustav – naveo je Dodik.

On je napomenuo da na svakom sastanku u Sarajevu, sa predstavnicima SAD i EU, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić traže da budu zaštićeni od nekog malignog uticaja Rusije.

– To radi i ova Bisera Turković koja dijeli BiH na način da osudi izbore u Bjelorusiji, a ne dođe na sjednicu Predsjedništva BiH koje je zaduženo za spoljnu politiku. Ja sam čovjek mira i hoću da se pokušamo dogovoriti da se BiH održi onako kako je interes Srba, Hrvata i Bošnjaka i da to bude dogovoreno mimo stranaca. Ako to ne može najbolje je da se raziđemo i živimo kao komšije – rekao je Dodik.

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...