MASOVNA BJEŽANIJA IZ PARIZA: Kilometarske kolone uoči novog lockdowna

Samo nekoliko sati prije nego što će nastupiti novi lockdown na području cijele Francuske, zabilježene su neviđene gužve na glavnim izlaznim saobraćajnicama iz metropole.

  • Svijet

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 0

Kolone su bile dugačke ukupno 700 kilometara u regiji Ile-de-France u rano predvečerje četvrtka, izvijestili su lokalni mediji.

Drugi francuski lockdown čiji je cilj suzbijanje Covida-19 počinje danas i trajat će najmanje do 2. decembra. Svi koji će izlaziti iz kuća, morat će nositi dokument kojim opravdavaju svoj izlazak, a provjere će vršiti policija. 

Francuski mediji javljaju kako su mnogi Parižani napustili grad i svoje stanove kako bi lockdown proveli negdje u prirodi. Svi su požurili da napuste Pariz prije policijskog sata u 21 sat.

U nekima od automobila u gužvama vjerovatno su bili Parižani koji su se vraćali u grad nakon školskih praznika. Slične gužve zabilježene su na periferijama još nekih velikih gradova, poput Lyona i Bordeauxa.

Sinoć viđene saobraćajne gužve podsjećaju na egzodus snimljen na ulicama Pariza u martu uoči prvog lockdowna. 

Francuska vlada jučer je objavila popis novih mjera za suzbijanje širenja Covida-19, među kojima su zabrana izlazaka iz stanova osim u najnužnijim slučajevima i obavezan rad od kuće. 

Škole će, za razliku od mjera uvedenih u proljeće, kada su zatvorene sve obrazovne ustanove, ostati otvorene.

Djeca od šest godina i starija morat će u razredima nositi maske dok je to do sada bilo obavezno samo za starije od 10 godina.

Francuska je u četvrtak objavila da je u posljednja 24 sata imala 47.637 novozaraženih. U srijedu ih je bilo 36.437, a u nedjelju rekordnih 52.010.

View of traffic jams in Paris as traffic records have been broken in Paris ahead of the new shutdown coming into force 

Huge queues were seen outside the Gare de Lyon just hours before France's second national shutdown begins

Parisians flocked to the Gare de Lyon to avoid confining themselves to the French capital during the shutdown

Empty shelves of toilet paper are seen in a supermarket in Paris as thousands of city dwellers stock up for the new shutdown

Parisians flocked to the Gare de Lyon to avoid confining themselves to the French capital during the shutdown

After the start of the lockdown hundreds of anti-lockdown protesters gathered on the streets of Paris

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...