DENIS ZVIZDIĆ PITA DRŽAVNU VLAST: Je li vas RS obavijestila da nabavlja rusku vakcinu? Hoće li sad i općine voditi pregovore o nabavci vakcina?

Zvizdić je pitanja poslao Ministarstvu civilnih poslova BiH.

  • Vijesti

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 4

Denis Zvizdić, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, uputio je poslaničko pitanje u vezi s informacijom da je Republika Srpska potpisala predugovor o nabavci ruske vakcine za koronavirus, piše "Raport".

Zvizdić je pitanja poslao Ministarstvu civilnih poslova BiH.

“Koje je mišljenje vaših institucija o pravnom statusu ovog predugovora imajući u vidu činjenicu da je isključivo Bosna i Hercegovina potpisnik Ugovora o nabavci vakcina s Globalnom alijanskom za vakcine te da, prema Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora, ‘samo države imaju sposobnost da sklapaju međunarodne ugovore’”, naveo je Zvizdić.

On je pitao i da li je taj predugovor u suprotnosti s Ugovorom o nabavci vakcina s Globalnom alijansom za vakcine, Sporazumom Evropske unije o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protumjera i Zakonom i lijekovima i medicinskom sredstvima BiH.

“Da li ste od strane Vlade RS-a obaviješteni o potpisivanju navedenog predugovora i uopće o planu nabavke i vakcinacije stanovništva tzv. ruskom vakcinom?”, pitao je Zvizdić.

Na kraju je pitao da li uopće postoji plan vakcinacije na nivou BiH.

Uz fotografiju pitanja koje je uputio, Zvizdić je postavio i komentar:

“Da li ćemo doći u paradoksalnu situaciju da će proces pregovora u vezi nabavke vakcine za građane BiH, umjesto državnih institucija, voditi entiteti, kantoni i općine!?”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...