KOSOVSKI PARLAMENTARAC ZATRESAO BALKAN: „Vučić i Dačić su, dok su obavljali funkcije tokom rata na Kosovu, bili direktno angažirani na sakrivanju tragova genocida počinjenog nad..."

Skupština Kosova zatražila je u utorak da Albanija u Vijeću Evrope pokrene inicijativu za pokretanje istrage o prikrivanju masovnih grobnica u Srbiji u kojima su sahranjeni Albanci s Kosova.

  • Regija

  • 04. Nov. 2020  04. Nov. 2020

  • 0

Zastupnik i lider Socijaldemokratske inicijative Fatmir Limaj optužio je predsjednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da je prijetio onima koji su otkrivali mjesta mogućih masovnih grobnica i radio na skrivanju zločina počinjenih na Kosovu.

"Zapamtite, srpska pravda ide sa zapisnikom, s istražnim sudijama, s tužiocima, oni vode zapisnik, skrivajući zločin desetaka ubijenih ljudi, čija su tijela izašla iz hladnjače na Dunavu, ističući da se radi o kurdskim izbjeglicama koje su pokušali pobjeći u Rumuniju", kazao je on, prenosi Beta.

Zatražio je od zastupnika da se okupe i pošalju pismo Evropskom parlamentu, Evropskoj uniji i moćnim državama i zatraže od Srbije da razjasni sudbinu nestalih s Kosova.

"Vlada koja krije zločine, ne može imati drugo ime osim zločinačka vlada", rekao je zastupnik Demokratskog saveza Kosova Shkemb Manaj.

Do danas identificirano 529 grobnica

Kaže da zvanični Beograd "nastavlja sakrivati srpske zločine i odbija otkriti lokaciju masovnih grobnica s Albancima ubijenim tokom rata".

Zastupnik Demokratskog saveza Kosova Frasher Demaj kaže kako Srbija "mora prihvatiti odgovornost za počinjene zločine, kazniti zločince i izviniti se narodu Kosova zbog nasilja, ubistava i masakra".

Prema njegovim riječima, na osnovu informacija iz institucija Kosova i Srbije, od marta 2000. godine do danas identificirano je 529 masovnih grobnica, od kojih je većina na Kosovu.

Da ga ne iznenađuju izjave sbijanskih zvaničnika, ali i da je Srbija "dužna razjasniti sudbinu nestalih osoba", smatra i zastupnik Socijaldemokratske inicijative Endrit Shala, koji je s grupom zastupnika incirao raspravu.

Optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Dačića da su, dok su obavljali funkcije tokom rata na Kosovu, bili direktno angažirani na sakrivanja tragova genocida počinjenog nad Albancima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...