CRNO NAM SE PIŠE: Evropska komisija objavila prognoze, evo kada se očekuje povratak ekonomije na nivo od prije korona-krize…

U Evropskoj komisiji napominju da je teško napraviti ekonomsko predviđanje u ovako nesigurnoj situaciji, koju opisuju kao najdublju recesiju u historiji EU.

  • Ekonomija

  • 06. Nov. 2020  06. Nov. 2020

  • 0

Evropska komisija u svojoj posljednjoj ekonomskoj prognozi za kraj 2020. godine predviđa privredni pad od 7,8 procenata na nivou eurozone, odnosno 7,4 na nivou cijele EU.

Za 2021. godinu predviđen je ekonomski opravak od 4,2 procenta BDP-a, odnosno 4,1 procent u 2021. godini i tri procenta u 2022. godini.

– To znači da će BDP cijele EU dostići nivo koji je imao prije pandemije krajem 2022. godine – kaže evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni.

U Evropskoj komisiji napominju da je teško napraviti ekonomsko predviđanje u ovako nesigurnoj situaciji, koju opisuju kao najdublju recesiju u historiji EU.

– Ekonomski pad u prvoj polovini 2020. godine je ispraćen jakim oporavkom u trećem kvartalu, uslovljenom popuštanjem mjera zatvaranja. U posljednjim sedmicama pandemija opet dobija na snazi, nove mjere zatvaranja se uvode, a ekonomski opravak je prekinut – kaže Gentiloni.

U Evropskoj komisiji kažu da očekuju da će se neke mjere zatvaranja održati sve do kraja perioda predviđanja (2022. godine), ali se očekuje postepeno popuštanje tokom 2021. godine.

Kada je u pitanju globalna ekonomska situacija, isključujući EU, očekuje se pad BDP-a od 3,8 procenata u 2020. godine i opravak od 4,7 procenata u 2021., odnosno 3,7 u 2022. godini, prenosi Tanjug.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...