SAD JE SVE JASNO: Otkriven razlog zbog čega je ruska kompanija kupila zemljište kod Zvornika

Ruska naftna kompanija "Gazprom" kupila je od privatnog lica poljoprivredno zemljište u naselju Karakaj pored Zvornika na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), na kome bi trebalo biti izgrađeno novo postrojenje za komprimovani gas, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

  • Ekonomija

  • 12. Nov. 2020  12. Nov. 2020

  • 0

„Nije još ništa (gradnja) počelo. Oni imaju kod nas zahtjev za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Naravno, mi smo to odobrili i oni su dobili da plate nekih možda 30 hiljada maraka (15 hiljada eura) naknade. Mi čekamo tu uplatu, onda oni mogu ići dalje u proceduru“, rekao je Stevanović za RSE.

Prvi čovjek Zvornika napominje da se tačna lokacija nalazi u neposrednoj blizini pumpne stanice za gas „odakle se gas distribuira dalje, i prema Sarajevu i prema Fabrici glinice Birač i prema gradu Zvorniku“. Na pitanje koliko osoba će biti zaposleno, Stevanović odgovara:

„Mi iz lokalne uprave uvijek pitamo koliko je to radnika. Nama je to uvijek prvo pitanje. Oni su rekli da je to negdje između 15 i 20 novozaposlenih. To je jedina informacija koju ja imam“, naveo je Stevanović.

Gradnja novog gasnog postrojenja u Zvorniku predviđena je sporazumom koji je u decembru 2017. godine u Banjoj Luci potpisan između preduzeća za gasne projekte iz Republike Srpske GAS RES i "Gazproma". Sporazumom je predviđeno formiranje zajedničkog preduzeća dvije kompanije, a kako je tada saopšteno, vrijednost investicije je 70 miliona eura.

Prethodno je 2017. godine preduzeće za trgovinu gasom iz Republike Srpske (RS) GAS-RES sa ruskim "Gazpromom" potpisalo sporazum i pismo namjere o formiranju zajedničkog preduzeća. Tada je i najavljena gradnja gasnog postrojenja u Zvorniku.

Mijenja li RS zakon zbog "Gazproma"?

Dok traju pripreme za početak gradnje zvorničkog postrojenja, na jednoj od narednih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će se i izmjene entitetskog Zakona o gasu.

Članovi izmijenjenog Zakona o gasu omogućavaju, praktično, rad novoizgrađenom postrojenju do godinu dana bez dozvole za rad.

Investitor bi imao i određenu slobodu u formiranju cijena. U tekstu zakona navodi se i kako se snabdjevač gasa bira na pet godina, što bi, u ovom slučaju, Rusima omogućilo i petogodišnji monopol na gasifikaciju domaćinstava.

U GAS-RES-u su za RSE saopštili da je pandemija koronavirusa usporila realizaciju planova za gradnju postrojenja u Zvorniku.

“Nedavno smo imali određene aktivnosti vezane za realizaciju 'Gazpromovog' projekta, ali je ovaj najnoviji talas koronavirusa ponovo sve zaustavio. Prema informacijama iz kontakata s njima, 'Gazprom' i njihovi zaposleni ponovo rade od kuće”, navodi se u odgovoru na upit RSE.

No, u GAS-RES-u nisu htjeli za RSE da komentarišu pripreme za usvajanje izmjena Zakona o gasu RS.

„Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gasu nije naša nadležnost. Za to pitanje, nadležna je Vlada Republike Srpske s resornim ministarstvom“, navodi se u odgovoru za RSE.

Ni ruska strana ne krije svoju zainteresovanost za uključivanje u poslove s gasom u RS unutar BiH.

O tome je u intervjuu za "Glas Srpske", objavljenom 28. oktobra, govorio i ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov. On je rekao da Rusija namjerava da i ubuduće podstiče svestrano unapređenje i proširivanje veza sa RS, zasnovano na bliskim historijskim i kulturnim vezama i „istinskom bratskom razumijevanju“.

“Nije tajna da značajni dio praktične saradnje s Bosnom i Hercegovinom predstavlja saradnja s Republikom Srpskom. Naši preduzetnici pokazuju interesovanje za industrijski potencijal RS. Razmatra se priključivanje Rusije projektima gasifikacije. Pri tome, želio bih posebno naglasiti da takva kooperacija nije usmjerena protiv bilo koga. Imamo namjeru da i ubuduće podstičemo svestrano unapređenje i proširivanje veza sa RS”, poručio je Lavrov.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...