POLITIČKI ANALITIČAR IZ BEOGRADA: Nešić dao ključeve… Slijedi li potop Dodikovih kandidata?

"Na greškama opozicije u Banjoj Luci, ako imaju političke pameti, treba i učiti i sjetiti se lokalnih izbora 2012. godine", kaže Avramović.

  • Politika

  • 12. Nov. 2020  12. Nov. 2020

  • 0

Nagomilano nezadovoljstvo, neuspjeh u borbi s Covidom, bahatost vlasti i izlazak DNS-a u opoziciju, tri su džokera u rukama opozicije. Nešić je sinoć pokazao izuzetnu političku zrelost, lidersku hrabrost i odlučnost i dao ključeve pobjede na nedjeljnim izborima.

Nesnalaženje u borbi sa pademijom Covida, desetine hiljada mrtvih, desetine miliona Amerikanaca koji su ostali bez posla... Donalda Trumpa koštalo je gubitka izbora od demokrate Joea Bidena.  

Slično se može desiti SNSD-u Milorada Dodika na nedjeljnim izborima. Da li slijedi potop Dodikovih kandidata u Prijedoru, Banjoj Luci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju i u mnogim drugim opštinama i gradovima?!

Recesija, oko deset hiljada ostalih bez posla, nepripremljene bolnice čiji su kapaciteti već popunjeni, naprasna odluka da se zatvaraju škole od sljedećeg dana pa isto tako naprasna da su škole ipak sigurne, PCR testiranje pacijenata sa samo težom i srednjom kliničkom slikom, redovi pred Covid-ambulantama... ne samo da pokazuju nesnalaženje vlasti u Republici Srpskoj nego pokazuju i krajnje neodgovoran, neznalački odnos.

To je ono što i vlast zna i čega se boji pa od tog straha srlja iz greške u grešku, poput nuđenja testiranja preko izbornih štabova SNSD-a, što je samo dodatno pojačalo revolt u Banjoj Luci, koja je najžešće pogođena pandemijom.

Dodatno, dok SNSD srlja iz greške u grešku, kandidat opozicije Draško Stanivuković vješto svaku tu grešku koristi. Nema sumnje da opozicija u posljednje dvije decenije nikada nije bila bliža preuzimanju glavnog grada Republike Srpske.

No, na greškama opozicije u Banjoj Luci, ako imaju političke pameti, treba i učiti i sjetiti se lokalnih izbora 2012.godine. Tada je opozicija u Banjoj Luci izašla u dvije kolone - Čavić i Stevandić, naspram jednog kandidata vlasti. Slobodan Gavranović.

Svi u SDS -u znaju koliko je Stevandić insistirao na kandidaturi i svi u Srpskoj znaju gdje i kako je poslije završio?! Da li će istu, fatalnu grešku i sada počiniti, samo ovoga puta u Prijedoru? Naime, iako Dragutin Rodić, kandidat DNS-a za gradonačelnika Prijedora, ima solidnu prednost u odnosu na kandidata SNSD-a Dalibora Pavlovića, potpuno je bespotreban rizik s trećom kolonom – kandidatom SDS-a Majom Dragojević-Stojić.

Prema istraživanjima relevantnih beogradskih agencija, Stojićeva ne može da pobijedi, ali može da oteža pobjedu Rodiću. S druge strane, njena podrške na Rodićevoj strani znači potpunu relaksaciju situacije.

Povlačenje Maje Dragojević-Stojić bio bi jedini ispravan potez opozicije, jer ne samo da bi pokazala da ne želi ni promil šanse da Prijedor padne u ruke SNSD-a, nego bi i dodatno DNS učvrstili uz opozicioni blok. Koliko je SNSD-u stalo da sačuva Dragojević-Stojić u trci govore i tekstovi na portalima ATV i RTRS u kojima se ona maltene proglašava za favorita u Prijedoru. 

I to čudo da se desi, da režimski mediji navijaju za opoziciju!!! 

Dakle, svega nekoliko dana pred izbore, karte su u rukama opozicionih SDS i PDP i na njima je da odluče da li će spašavati SNSD ili će DNS pridobiti na svoju stranu i SNSD ostaviti bez Prijedora, Banja Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Trebinja i Srpca.

Prosto rečeno, Maja Stojić, ne može pobijediti u Prijedoru, ali može donijeti mnoge pobjede opoziciji. Na njoj i SDS-u je da izaberu, da li će biti pobjednici ili gubitnici?!

Podrška DNS-o u Istočnom Sarajevu i njegovim opštinama znači sigurnu pobjedu kandidata opozicije i rezultat o kakvom prije mjesec dana nisu sanjali i kakav nisu imali u poslednjih 17 godina. Bio bi to veliki poraz SNSD-a i Milorada Dodika .

I baš kao u slučaju Istočnog Sarajeva, glasovi DNS-a mogu biti presudni i u Trebinju u kojem je minorna razlika između dva bloka, a građani ustalasani nezadovoljstvom ponašanjem grupe oko Luke Petrovića, genseka SNSD-a.

U Bijeljini je situacija pak više nego dramatična po SNSD i njihovog kandidata Miću Mićića. 

Iako je očekivao ponavljanje recepta iz Doboja, Dodik nije računao na drugačiji mentalitet Semberaca i snažan otpor fenomenu preletača.

Birači SNSD-a, s jedne strane, nikako da prihvate kandidata Miću Mićića s kojim su ratovali više od deceniju. S druge strane, Mićić nije uspio da svoju stranku ozbiljno izgradi i nalazi se na ivici cenzusa.

U samom foto finišu predizborne kampanje, karte su se tako izmiješale da je opozicija ''ni kriva ni dužna'' u poziciji da, uz malo političke mudrosti, vlasti priredi izborni cunami.

Nagomilano nezadovoljstvo, neuspjeh u borbi sa COVID-om, bahatost vlasti i izlazak DNS u opoziciju tri su džokera u rukama opozicije. Nešić je sinoć pokazao izuzetnu političku zrelost, lidersku hrabrost i odlučnost i dao ključeve pobjede na nedeljnim izborima.

Pitanje je da li će ostatak opozicije umjeti njima da otključa vrata pobjede ili će ih baciti i pomoći SNSD-u da ničim zasluženo opstane, prenosi TVBN. 

Autor: Željko Avramović, politički analitičar iz Beograda

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...