ZA MONSTRUOZNI ZLOČIN NA PODRUČJU KLJUČA OPTUŽENO OSAM OSOBA: Ovo su njihova imena

Oni se terete da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Bosanske krajine, općina Ključ, u svojstvu pripadnika VRS-a, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

  • Hronika

  • 13. Nov. 2020  13. Nov. 2020

  • 0

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv osam osoba koje se terete za zločin protiv čovječnosti počinjen u junu 1992. na području Ključa, a gdje je ubijeno najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti.

Optužnica je, kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, podignuta protiv: 

- Ilije Krčmara, rođenog 1967. godine u Jajcu, državljanina Republike Srbije, 
- Boška Uničanina, rođenog 1969. godine u Prijedoru, državljanina BiH, 
- Svetislava Račića, rođenog 1962. godine u Prijedoru, državljanina Republike Srbije, 
- Željka Bajića, rođenog 1963. godine u Ključu, državljanina Republike Srbije, 
- Nikole Čuka, rođenog 1967. godine u Ključu, državljanina Republike Srbije, 
- Nikole Ćuka, rođenog 1966. godine u Donjim Vrbljanima, državljanina Republike Srbije,
- Marinka Miljevića, rođenog 1971. godine u mjestu Gornji Budelj, općina Ključ, državljanina BiH, i
- Dragana Despota, rođenog 1964. godine u mjestu Lanište, općina Ključ, državljanina BiH i državljanina Republike Srbije.

Oni se terete da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Bosanske krajine, općina Ključ, u svojstvu pripadnika VRS-a, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Prema navodima optužnice, oni se terete da su 1. juna 1992. godine u mjestu Velagići, općina Ključ, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, naoružani i uz prijetnje istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Osnovne škole “Radenko Stojnić”.

Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II.

Optuženi su za zločine protiv čovječnosti, navode iz Tužilaštva BiH te najavljuju da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 75 svjedoka i tri stručna vještaka, kao i prilaganjem 309 materijalnih dokaza.

- Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH - naveli su iz Tužilaštva BiH.

Boška Uničanina i Dragana Despota, podsjećamo, pripadnici SIPA-e su uhapsili krajem oktobra na području Banje Luke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...