POGLED IZ BEOGRADA NA LOKALNE IZBORE U BiH: Bivše stranačke kolege postali rivali…

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini učestvovat će 543 politička subjekta, od čega je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata te 71 kandidat za nacionalne manjine.

  • Regija

  • 14. Nov. 2020  14. Nov. 2020

  • 0

Kada su u pitanju lokalni izbori u RS-u, najveća bitka vodit će se u Banjoj Luci za poziciju gradonačelnika, između aktuelnog gradonačelnika Igora Radojičića, kandidata SNSD-a, koji ima podršku stranaka koje pripadaju vladajućoj koaliciji na entitetskom nivou, i opozicionog kandidata Draška Stanivukovića, koji, osim matične Partije demokratskog progresa (PDP), ima podršku i Srpske demokratske stranke (SDS) i nekoliko manjih opozicionih stranaka.

SNSD je u Banjoj Luci na vlasti od 1998. godine i analitičari procjenjuju da će rezultati ovogodišnjih lokalnih izbora u najvećem gradu u RS-u u dobroj mjeri utjecati na daljnja politička dešavanja i raspored snaga pred opće izbore, koji slijede za dvije godine, piše beogradska agencija Beta.

Zanimljiva situacija je i u Bijeljini, gdje je nekadašnji visoki funkcioner SDS-a i sadašnji gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić prešao u suprotni politički tabor pa je njegovu ponovnu kandidaturu za poziciju gradonačelnika podržao SNSD.

Njegov protukandidat je Ljubiša Petrović, kandidat SDS-a i PDP-a.

U predizbornu kampanju u Hercegovini uključio se biznismen Rodoljub Drašković, koji je do prije nekoliko godina svesrdno podržavao SNSD Milorada Dodika, a sada podržava kandidata Iliju Stankovića, iza koga je stao opozicioni blok, koji čine SDS, PDP, Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića i Hercegovačkovački narodni pokret.

U Federaciji BiH najzanimljivija situacija je u Sarajevu, gdje su izborni rivali kandidati Stranke demokratske akcije (SDA) i bivši funkcioneri te stranke, prije svih Elmedin Dino Konaković, predsjednik pokreta Narod i pravda.

U Tuzli su, opet, rivali kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Jasmin Imamović, koji godinama dobija izbore u tom gradu, i bivši funkcioneri te stranke, a sada kandidat Socijaldemokrata BH Vahid Jusufović, koga podržava i Demokratska fronta Željka Komšića.

S posebnom pažnjom pratit će se i izbori u Srebrenici, gdje će snage odmjeriti dva kandidata Mladen Grujičić, koga su podržale sve srpske političke partije, i Alija Tabaković, kandidat probosanskih stranaka.

U srpskom i bošnjačkom političkom korpusu od opštih izbora 2018. godine do danas desilo se mnogo slučajeva političkog konvertitstva pa su nekadašnje stranačke kolege sada postali rivali u izbornoj utrci za mjesta načelnika i odbornika.

U RS-u je došlo do daljeg osipanja SDS-a, a Mićo Mićić i Obren Petrović, gradonačelnici Bijeljine i Doboja, nekadašnjih bastiona te stranke, prešli su u redove vladajućih u RS-u.

Socijalisti su se podijelili u dvije stranke, SP i SPS, a iz nekadašnjeg Demokratskog narodnog saveza (DNS) ostala je matična stranka i iznikla nova – DEMOS.

U Federaciji BiH došlo je do ozbiljnih podjela u SDA i SDP-u, iz kojih su nastale neke nove političke partije.

Za razliku od svih gradova i opština u BiH, izbori u Mostaru će biti održani 20. decembra, i to poslije više od 12 godina.

Održavanje izbora u Mostaru jedan je od 14 ključnih uslova EU za napredak BiH, a izbori u tom gradu posljednji put su održani 2008. godine, piše Beta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...