PONOVO OKO RESPIRATORA, "VERLAB" ODGOVORIO MEDAKU: "Sada je i više nego očito da smeta naš rad te da pojedini i ne žele da se izvrši zakonska verifikacija"

Kažu da je istina navedena na početku teksta u kojem se obratio Željko Medak.

  • Društvo

  • 14. Nov. 2020  14. Nov. 2020

  • 0

Nakon što je direktor Instituta za akreditiranje BiH Željko Medak izjavio da verifikacioni laboratorij "Verlab" d.o.o. nije akreditiran za inspekciju medicinskih uređaja (konkretno respiratora), oglasili su se iz "Verlaba" i poručili da je više nego očito da mnogima smeta njihov rad. "Sada je i više nego očito da smeta naš rad te da pojedini i ne žele da se izvrši zakonska verifikacija. Međutim, pokušava se napraviti vijest iz neargumentovanih činjenica", poručuju iz ovog verifikacionog laboratorija.

Kažu da je istina navedena na početku teksta u kojem se obratio Željko Medak.

"Institut za mjeriteljstvo BiH, u skladu s Pravilnikom o imenovanim mjeriteljskim laboratorijima, imenuje laboratorije koji se bave verifikacijom mjerila u području zakonske metrologije, a svi laboratoriji koji se bave verifikacijom mjerila, moraju biti imenovani i nadzirani za svoj opseg rada od Instituta za mjeriteljstvo BiH."

"Dakle gospodin Medak iz Instituta za akreditiranje BiH nije nadležan za imenovanja laboratorija koji provode zakonsku verifikaciju nego Institut za mjeriteljstvo BiH, kako je sam rekao. Gospodin Medak, koji rukovodi BATA-om na preko 20 zahtjeva za akreditaciju nije odgovorio još od 2015. godine, a dužan je bio u roku od 60 dana. Zanimljivo da, kada u situacijama kada želi, odgovara čak i za vikend, o čemu će biti upoznata evropska akreditacija koja daje ovlaštenja BATA-i", poručili su iz "Verlaba", piše Klix.ba.

Na spisku imenovanih laboratorija (javno dostupan na web-stranici Instituta za mjeriteljstvo BiH) jasno se vidi da je "Verlab" imenovan za 11 mjerila, između ostalog i za respiratore. Imenovanje "Verlaba" se javno može vidjeti OVDJE.

"'Verlab' obavlja posao zakonske verifikacije još od 2015. godine za 11 različitih medicinskih uređaja. 'Verlab' ne bi dobio posao od Federalna uprave civilne zaštite (FUCZ) za usluge zakonske verifikacije respiratora da nije imao važeće imenovanje za ove poslove", pojasnili su.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...