OŠTRA REAKCIJA ZLATKA LAGUMDŽIJE: “Ponovo smo svjedoci ponižavanja BiH od strane MILORADA DODIKA. Nema novih hidroelektrana na Drini bez sporazuma BiH i Srbije”

Lagumdžija ističe da jučerašnja banjalučka izjava nije samo još jedan prilog za rušenje države, mirovnog sporazuma i međunarodnog prava, već i primjer podaničkog odnosa u kojem se drugoj državi daje većinsko vlasništvo nad državnom granicom i sve to s kriminalnim javnim priznanjem da će se tako izbjeći Zakon o javnim nabavkama u BiH.

  • Mini market

  • 14. Nov. 2020  14. Nov. 2020

  • 15

Nakon jučerašnjeg sastanka premijerke Srbije Ane Brnabić sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i premijerom RS-a Radovanom Viškovićem, ne prestaju optužbe da Srbija ponovo krši suverenitet BiH. Naime, na tom sastanku potpisana je zajednička izjava o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine, a "Elektroprivreda Srbije" se obavezala da će uplatiti osnivački ulog od 39 miliona KM, čime postaje partner "Elektroprivredi RS-a" u izgradnji ovog energetskog sistema.

Srbija je, također, postala i većinski vlasnik zajedničkog preduzeća "HES Gornja Drina" zajedno s RS-om, koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procijenjene vrijednosti 850 miliona KM.

Na ovo je oštro reagirao bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija ističući da smo ponovo svjedoci ponižavanja BiH od Milorada Dodika, ali da nema nikome novih hidroelektrana na Drini bez međunarodnog sporazuma između država Bosne i Hercegovine i Srbije.

"SDA i DF, koji su Dodiku dali priliku da se ovako ponaša, odmah su odgovorili sa svojim 'oštrim' saopćenjem 'da Srbija time krši suverenitet BiH', kao da su neka nevladina organizacija ili nejaka opozicija, a ne dvočlani lideri četveročlane grupe lidera vladajuće koalicije koja već dugo „radi nešto zajedno“. Svakome je jasno da Dodik ovu „izjavu“ ne može realizirati kao što nije realizirao ni 'Memorandum o gradnji dvije hidroelektrane u gornjem toku Drine' koji je u augustu 2018. godine u Trebinju potpisan na zajedničkoj sjednici dvije vlade, RS-a i Srbije", poručio je Lagumdžija, piše Klix.

Lagumdžija ističe da jučerašnja banjalučka izjava nije samo još jedan prilog za rušenje države, mirovnog sporazuma i međunarodnog prava, već i primjer podaničkog odnosa u kojem se drugoj državi daje većinsko vlasništvo nad državnom granicom i sve to s kriminalnim javnim priznanjem da će se tako izbjeći Zakon o javnim nabavkama u BiH.

"Tu se mogla čuti gomila izjava koje su osnov za državno Tužilaštvo da se istraži lažno predstavljanje u ime države i 'prodaja' tuđeg vlasništva. Kako to da su prije dvije godine isti ljudi pričali o dvije hidrocentrale koje su tada koštale 200 miliona eura, a da sada jedan premijer priča o investiciji o tri hidrocentrale od 200, a drugi o tome kako sve to košta 520 miliona eura", pita se Lagumdžija, ističući da prirodno od Srbije ne treba očekivati da se plaši naših zvaničnih reakcija zbog rušenja mirovnog sporazuma, ali im toplo preporučuje da se pripreme za poteze ozbiljnijih međunarodnih aktera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...