PLENKOVIĆ PRIHVATIO POZIV MILANOVIĆA: "Možemo naći kompromis oko Daytona i prava Hrvata u BiH!"

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da će u utorak odgovoriti Uredu predsjednika RH s obzirom na to da je ostalo “nekoliko detalja” koje treba dogovoriti za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

  • Regija

  • 17. Nov. 2020  17. Nov. 2020

  • 6

“Mi ćemo sutra tijekom dana odgovoriti na nekoliko detalja koji su još ostali. Što se tiče sastanka, on će biti, sad samo moramo dogovoriti koje su u konačnici to teme, koji je format i u konačnici koji je datum s obzirom na ove okolnosti”, rekao je Plenković novinarima nakon online sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a kada je zamoljen za komentar dopisa iz Ureda predsjednika RH u vezi sa sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Smatra da bi, ako je jedna od tema sastanka pandemija koronavirusa, bilo “korisno, mudro i dobro” da ministar zdravstva Vili Beroš nešto kaže o tome. Poručio je i kako ne vidi nikakav razlog zbog čega Beroš, koji je već bio na jednoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, ne bi bio nazočan i sada.

U vezi sa pravima Hrvata u BiH i Dejtonskim sporazumom, Plenković je rekao kako misli da tu mogu naći kompromis o tome da rasprave i jedno i drugo.

“Imamo neke ideje, a o ostalim temama ćete čuti idućih dana”, poručio je.

Podsjećamo, SDA, vodeća bošnjačka stranka u BiH, osporila je u petak pravo hrvatskim zvaničnicima da raspravljaju o stanju u BiH osuđujući inicijativu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da to bude tema sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti Hrvatske.

Predsjednik Milanović ranije je premijeru Andreju Plenkoviću uputio prijedlog za sazivanje Vijeća nacionalne sigurnosti, čija bi jedna tačka bila posvećena položaju Hrvata u BiH i provedbi Dejtonskog sporazuma.

U stranačkom saopćenju iz Centrale SDA stoji ocjena kako je zahtjev predsjednika Milanovića da Vijeće nacionalne sigurnosti o tome raspravlja, “populistički i protupravan”.

“Iako je očito da Milanovićev zahtjev ima pozadinu u njegovom sukobu s Vladom Hrvatske, ipak ga pozivamo da ne ‘oštri zube’ na Bosni i Hercegovini, jer to nikad nije donijelo dobro ni BiH ni Hrvatskoj. Podsjećamo Milanovića da su zadnji put kad su vijeća za nacionalnu sigurnost susjednih država raspravljala o BiH, transkripti s tih sastanaka bili dokazni materijali na osnovu kojih je utvrđena agresija susjednih država na Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u saopćenju SDA.

Iz najveće bošnjačke stranke u BiH poručili su kako su jedina tijela koja su zadužena nadzirati provedbu Dejtonskog sporazuma Vijeće za provedbu mira (PIC) i Vijeće sigurnosti UN-a.

Predsjednika Hrvatske pozvali su da “dobro razmotri i zaključke o osudi (Vijeća sigurnosti UN) slavljenja ratnih zločinaca, kao praksi koja je najveća prijetnja miru”.

Pri tome su podsjetili kako su zvaničnici HDZ-a BiH u Mostaru ove sedmice odali počast osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću, čime su njegove žrtve uvrijedili na najgori mogući način.

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...