ZVIJEZDE PRIJELAZNOG ROKA: Muris Mujanović, nekada omiljeni mesar Sebije i Bakira Izetbegovića, nakon razlaza s njima, postao "prvi do Konakovića"!

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, imao je veliki razlog za slavlje nakon završetka lokalnih izbora u Kantonu Sarajevo. Njegovi kandidati za načelnike pobijedili su na Ilidži i Ilijašu, a NiP je druga stranka, odmah iza posrnule SDA, po broju osvojenih mandata u općinskim vijećima i Gradskom vijeću Sarajeva.

  • Mini market

  • 19. Nov. 2020  20. Nov. 2020

  • 3

Izborni uspjeh Konaković je kako se može vidjeti na fotografiji, proslavio u krugu svojih najbližih stranačkih suradnika, Nermina Muzura, Ramiza Turulje, Amela Mekića i bivšeg ministra Harisa Bašića. No, njegovom društvu se pridružilo jedno novo/staro lice, Muris Mujanović, privrednik i farmer, koje se sve donedavno bio u medijima tretiran kao "omiljeni mesar familije Izetbegović".

Mujanović, kome je navodno Bakir Izebegović bio kum, bliske odnose sa Bračnim Parom sa Poljina dobro je kapitalizirao kroz brojne državne projekte u kojima je bio uključen. Mediji su prije dvije godine pisali kako je obiteljska firma "Mujanović" dobijala od Federalnog Ministarstva poljoprivrede ogromne poticaje za uzgoj nekoliko hiljada grla stoke, da bi federalni inspektori ustanovili da se na njihovoj farmi u okolini Sarajeva (na koju su mogli ući samo uz pratnju policije) nalazi deset puta grla manje. 

Muris Mujanović je bio uvoznik i stoke koja je bila dodijeljena povratnicima u Srebrenicu od kojih je dio odmah po dolasku umro. I ovaj projekat je vodio voljom Federalnog Ministarstva poljoprivrede, odnosno ministra Šemsudina Dedića

Firma "Mujanović" dobila je 40 hiljada maraka bespovratnih sredstava i od Vlade Kantona Sarajevo u vrijeme kada na njenom čelu bio Elmedin Konaković. Kao odani vojnik partije, premijer Konaković je dodijelio stotine hiljada bespovratnih maraka prijateljima Bračnog Para sa Poljina, Šefkiji Okeriću, Nedžadu Brankoviću i Murisu Mujanoviću.

No najveći državni projekat u kojem je sudjelovao Muris Mujanović i njegova porodična firma bio je izvoz junećeg mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku prema dogovoru kojeg su postigli Recep Tayip Erdogan i Bakir Izetbegović. Tokom nekoliko godina Mujanović je bio na čelu koncerna mesnih prozvođača iz cijele BiH koji je na tursko tržištu izvezao desetine hiljada tona mesa, pisalo se da je na ovom biznisu Mujanović zaradio nekoliko miliona maraka. Budući da je njegova firma imala skromne kapacitete i mali broj grla, Mujanović je navodno nabavljao junetinu od nekih drugih (nesolidnih) proizvođača što je rezultiralo ozbiljnim skandalom nakon što se nekoliko stotina stanovnika Turske zarazilo mesom uvezenim iz Bosne i Hercegovine.

Bila je to velika sramota i blamaža za Bakira Izetbegovića koji je lično ganatirao turskom predsjendiku Erdoganu da će njegov prijatelj voditi posao u skladu sa najvišim standardima.

Cijeli skandal je izglađen između ostalog i zaslugom tadašnjeg ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, ali je nakon toga Mujanović dobio "katil ferman" od Izetbegovića i supruge mu koji su prekinuli sve prijateljske i poslovne odnose sa svojim dugogodišnjim "najdražim mesarom".

U međuvremenu, sve do približavanja Elmedinu Konakoviću i njegovoj stranci Narod i pravda, Muris Mujanović se posvetio akademskoj karijeri. Kruna je bila doktorska disertacija koju je odbranio ovog ljeta na (državnom) Fakultetu za kriminalističku, kriminologiju i sigurnosne studije. Naslov disertacije Dr-a Murisa Mujanovića, zvanog Krava, je bio "Obrazovanje i obuka za upravljanje je kriznim situacijama".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...