TAKO SU SE SLADILI NAŠI STARI: Danas pravimo kokos kiflice sa pekmezom od šljiva, poslasticu za sve generacije (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za 60 školjkica.

  • Gastro

  • 20. Nov. 2020  20. Nov. 2020

  • 0

SASTOJCI

480-500 g glatkog brašna

250 g maslaca

2 jaja

130 ml toplog mlijeka

2 kaškice suhog kvasca

1 vrhom puna kašika šećera

100 g mljevenog kokosa

prstohvat soli

malo vanilije u prahu, paste, ekstrakta ili vanilin šećera

4 vrhom pune kašike pekmeza od šljiva

šećera u prahu

PRIPREMA

Pomiješajte toplo mlijeko sa šećerom i kvascem i ostavite mješavinu da odstoji 10 minuta dok ne postane pjenasta.

U posudu za miješanje sipajte omekšali maslac i kratko promiksajte. Dodajte prstohvat soli, vaniliju i umućena jaja. Zatim slijede kokos i mješavina kvasca i mlijeka.

Brašno dodajite postepeno, jer zavisno od vrste maslaca i brašna, može vam zatrebati 20-50 g manje ili više. Ne mijesite predugo nego samo onoliko koliko je potrebno da se stvori kompaktno tijesto koje nije ni tvrdo ni ljepljivo.

Tijesto umotajte u prozirnu foliju i pritisnite. Ako je plosnato, brže će se ohladiti. Stavite na sat vremena na hlađenje kako bi se malo stvrdnulo.

Izvadite tijesto iz frižidera, podijelite na dvije polovice. Jednu spakujte kako se ne bi sušila, a drugu tanko razvaljajte (2-3 mm) na pobrašnjenoj podlozi (ne koristite previše brašna). Rernu zagrijte na 180 stepeni gornji/donji grijači.

Za metalnim kalupom ili čašom vadite krugove od 6-7 cm promjera. U sredinu svakog kruga stavite jednu malu kaškicu pekmeza i zatvorite krugove kao školjkice. Prvo rubove pritisnite prstima, a zatim viljuškom kako se prilikom pečenja ne bi otvarali.

Školjkice redajte na pleh obložen pek-papirom i pecite na 180 stepeni 13-15 minuta. Rubovi će imati zlatnožutu boju, a ostalo bi trebalo biti bijelo.

Ostavite ih da se potpuno ohlade pa ih uvaljajte u šećer u prahu.

Držite ih na hladnom mjestu, najbolje u metalnim boksovima obloženim kuhinjskim papirom, u podrumu ili zimi na balkonu. 

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...