POTPUNI KOLAPS: Industrijski gigant ukida još 5.000 radnih mjesta, gubici su ogromni...

U godini ranije gubitak je na nivou grupe iznosio 110 miliona eura.

  • Ekonomija

  • 20. Nov. 2020  20. Nov. 2020

  • 0

Njemački inženjerski koncern "Thyssenkrupp" izvijestio je u četvrtak da će ukinuti više radnih mjesta nego što je planirao nakon gubitka u protekloj poslovnoj godini koji odražava nagomilane probleme, dodatno otežane pandemijom koronavirusa.

U poslovnoj godini koja je završila u septembru, "Thyssenkrupp" je poslovao sa prilagođenim gubitkom prije kamata i poreza od 1,63 milijarde eura, od čega 946 miliona eura otpada na odjel proizvodnje čelika.

U godini ranije, gubitak je na nivou grupe iznosio 110 miliona eura.

Prihod je opao za 15 posto, na 28,9 milijardi eura.

Priljev narudžbi i prihodi znatno su smanjeni zbog naglog pada potražnje ponajprije u automobilskoj industriji, ističe se u izvještaju. 

U sljedeće tri godine kompanija planira ukinuti dodatnih 5.000 radnih mjesta, povrh 6.000 najavljenih prošle godine. Do sada su ih ukinuli 3.600.

“Još nismo ostvarili ono što smo planirali. Sljedeći koraci mogli bi biti još bolniji, ali nemamo izbora”, ustvrdila je izvršna direktorica "Thyssenkruppa" Martina Merz.

Kompanija je do sada radnicima nudila dobrovoljni odlazak uz otpremninu, a Merz nije željela odgovoriti na pitanje hoće li morati posegnuti za otkazima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...