DOBRA VIJEST ZA POTROŠAČE: Niže cijene plina u Federaciji Bosne i Hercegovine, računi će biti manji za...

To znači smanjenje od 8,5 posto u odnosu na trenutno važeću veleprodaju cijenu prirodnog gasa, koja iznosi 530 KM/1.000 Sm3.

  • Ekonomija

  • 20. Nov. 2020  20. Nov. 2020

  • 0

"BH-Gas" je na bazi kretanja ruske cijene prirodnog gasa, analize trenutnih parametara cijene nafte i naftnih derivata te analitičkim pristupom ostalim kalkulativnim elementima koji čine cijenu prirodnog gasa, formirao prijedlog nove veleprodajne cijene prirodnog gasa, saopćeno je iz ove kompanije.

Na bazi ovako analiziranih kalkulativnih elemenata, "BH-Gas" je formirao prijedlog i uputio materijal na usvajanje prema nadležnim organima i institucijama sa prijedlogom nove veleprodajne cijene.

Tako je nova veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivne kompanije 485 KM/1.000 Sm3.

To znači smanjenje od 8,5 posto u odnosu na trenutno važeću veleprodaju cijenu prirodnog gasa, koja iznosi 530 KM/1000 Sm3.

Nova veleprodajna cijena prirodnog gasa, prema prijedlogu, bit će u primjeni od 1. januara 2021.godine.

Istovremeno, "BH-Gas" dostavlja procjenu troškova grijanja za prosječni stambeni prostor od cca. 80 kvadratnih metara.

Specifična godišnja toplotna energija je cca 150 kWh/m2 pa je ukupna potrebna energija za grijanje 80 kvadratnih metara stambenog prostora za sezonu grijanja 12.000 kWh...

U vezi s tim, sačinjena je uporedna analiza s ostalim energentima sa primjenjenom nove veleprodajne cijene prirodnog gasa, koja pokazuje da je cijena prirodnog gasa, sa PDV-om, na distributivnim sistemima apsolutno konkurenta ostalim energentima, a posebno onim gorivima koja zagađuju zrak.

U "BH-Gasu" smatraju da ova konkurentnost prirodnog gasa daje dobru osnovu za prelazak s čvrstih goriva na prirodni gas.

Cijena koja će biti u primjeni od 1. januara 2021. godine bit će među najnižim cijenama prirodnog gasa za domaćinstva u Evropi, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...