POLITIČKA PROVOKACIJA RUSIJE: Na okrugli sto o Daytonu pozvan samo jedan član Predsjedništva BiH!

Povodom obilježavanja 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Rusija će 24. novembra u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku organizirati okrugli sto kojem bi trebali prisustvovati svi ambasadori zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a, ali ne i članovi Predsjedništva BiH, nego trojica nacionalnih poglavica - Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik.

  • Politika

  • 20. Nov. 2020  20. Nov. 2020

  • 16

Prema pisanju medija, pozivnice za ovaj skup dobio je samo jedan član Predsjendištva BiH Milorad Dodik, dok su Željko Komšić i Šefik Džaferović zaobiđeni, a umjesto njih, Rusija je pozvala nacionalne poglevice Hrvata i Bošnjaka - Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića!

Dodik, Izetbegović i Čović, koji su, ujedno, i predsjednici SNSD-a, SDA i HDZ-a, pozive za sudjelovanje na okruglom stolu su dobili kao predstavnici konstitutivnih naroda u BiH, "što je još jedan jasan znak kako se bliži kraj izbornim manipulacijama predstavljanja konstitutivnih naroda", piše mostarski portal Dnevnik.ba, blizak HDZ-u Dragana Čovića.

Iz dokumenta je vidljivo kako su sudjelovanje u videokonferenciji potvrdili Dodik i Čović, dok se, kako je navedeno, Izetbegović tek treba očitovati o pozivu.

U propratnom dokumentu o videokonferenciji u New Yorku, koju organizira Rusija, između ostalog se navodi da je u kontekstu razumijevanja Dejtonskog sporazuma i “važnosti njegove pune provedbe za stvarnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, kao i da bi se dobila sveobuhvatna slika događaja na terenu, potrebno saslušati predstavnike tri konstitutivna naroda.”

To bi, navodi se dalje, pomoglo u procjeni vrijednosti i značajne političke i historijske uloge koju Dejtonski mirovni sporazum ima za Bosnu i Hercegovinu i regiju Balkana u cjelini.

Mostarski portal piše kako se u bošnjačkoj javnosti već počeo stavljati pritisak na Izetbegovića da ne sudjeluje u ovoj konferenciji, jer bi to bilo potvrđivanje prakse da o BiH odlučuju predstavnici triju konstitutivnih naroda. 

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...