PROCURIO VIDEO KOJI POTVRĐUJE ZLOČINE: Australska ministrica šokirana snimcima vojnika koji ubijaju afganistanske civile (VIDEO)

Ministrica odbrane Australije Linda Karen Reynolds rekla je da joj se smučilo kada je vidjela snimak na kojem pripadnik australijskih specijalnih vojnih snaga puca u nenaoružanog čovjeka koji sjedi na zemlji u Afganistanu.

  • Svijet

  • 20. Nov. 2020  20. Nov. 2020

  • 6

Reynolds dodaje da je "totalno i apsolutno zgađena i šokirana" nakon ishoda istrage kojom se potvrdilo da su australijski vojnici ubili 39 nenaoružanih civila i zatvorenika tokom američkog rata u Afganistanu.

Sada bi hiljade odlikovanih vojnika mogle da ostanu bez ordenja nakon dokumenta napisanog na 465 stranica u kojima se navodi da australijski komandanti koji su previdjeli zločine podređenih "ne mogu mirne savjesti da zadrže svoja odlikovanja", dodaje se.

Izvještaj australijske vojske o nezakonitim ubistvima civila u Afganistanu koja su počinili pripadnici njenih specijalnih jedinica, nudi neugodan opis duboko zabrinjavajućih dešavanja skrivenih u dalekim zonama ratovanja, poput naredbi mladim vojnicima da hladnokrvno ubiju nenaoružane ljude da bi se "okrvavili".

Navodi se da je u 23 incidenta ubijeno 39 Afganistanaca, većinom zatvorenika, bilo iz ruku australijskih specijalnih snaga, bilo po njihovom nalogu. Nijedno ubistvo nije bilo u žaru borbe i sva su se dogodila u takvim okolnostima da, ako ih prihvati porota, predstavljaju ratni zločin. Neki od odgovornih za ubistva još su u australijskim odbrambenim snagama.

Podsjećamo, prije nekoliko dana, austrijski general Angus John Campbell objavio je izvještaj u kojem se navodi da su australijske elitne snage ubile 39 afganistanskih civila i zatvorenika u periodu od 2005. do 2016. godine.

U izvještaju koji potpisuje Campbell, navodi se kako postoje dokazi da su pripadnici specijalne australijske vojne snage ubijali zarobljenike, seljane i druge civile van borbi.

Jedan navodni incident, čiji su detalji redigovani zbog zaštite identiteta upletenih, u dokumentu se naziva "vjerovatno najnečasnijom epizodom u australijskoj vojnoj historiji".

Četverogodišnja istraga o navodnim ratnim zločinima australijskih odbrambenih snaga (ADF) otkrila je da su neki vojni zapovjednici zahtijevali od mlađih vojnika da pucaju na zatvorenike u Afganistanu kako bi postigli prvo ubistvo u procesu poznatom kao "krvarenje" .

U izvještaju se navodi da su vojnici nerijetko lažirali scenarij kako bi izgledalo da je civil poginuo u toku sukoba. Međutim, nijedno od 39 navodnih nezakonitih ubistava nije se desilo u žaru borbe, a Afganistanci koji su ubijeni nisu bili borci, prenio je CNN.

Ubistva je počinilo 25 pripadnika australijskih specijalnih vojnih snaga, najvećim dijelom iz specijalne jedinice zračnih snaga (SAS), u 23 odvojena incidenta.

Campbell se u izvještaju "iskreno i bezrezervno" izvinio narodu Afganistana zbog ponašanja pojedinih vojnih službenika.

"To je uništilo živote afganistanskih porodica i zajednica, uzrokujući neizmjernu bol i patnju", rekao je austrijski general.

Ovaj izvještaj uskoro će biti proslijeđen posebnom istražitelju koji će ocijeniti ima li dovoljno dokaza za pokretanje sudskih postupaka.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...