VASKOVIĆ SE PITA; "KUDA PLOVI OVAJ BROD?": Finansije RS-a u haosu

Deficit budžeta iznosi tačno 1,1 milijardu KM, tvrde moji izvori iz Ministarstva finansija.

  • Ekonomija

  • 20. Nov. 2020  20. Nov. 2020

  • 1

Piše: Slobodan Vasković

Oni navode da je računovodstvenom akrobatikom “sakriveno” cca 700 miliona KM i da Zora Vidović, ministarka finanasija, nastavlja sa najgrubljim obmanjivanjem javnosti iznošenjem notornih neistina.

Vidovićeva je, na pres konferenciji održanoj 19.11.o.g., izjavila da će “deficit budžeta iznositi 394 miliona KM”, kao i da je smanjen za 18,5 miliona KM u odnosu na deficit koji je bio predviđen prvim rebalansom usvojenim u maju ove godine. 

Nastavak njene izjave je za anale stupidnosti.

“Uštedjeli smo smanjenjem otplate obaveza, otplata kamata i troškova, zatim smanjenjem plata za 1,24 miliona KM, te materijalnih troškova, a ukupna ušteda iznosi 13.340.000 KM. Važno je što smo zadržali veće budžetske prihode u odnosu na rashode, te možemo reći da se budžet nalazi u dobroj kondiciji. Posljednji put je 2004. godine bilo da su tekući rashodi veći od prihoda”, rekla je Vidovićeva.

Nije pojasnila kako je moguće “štediti neplaćanjem obaveza, neplaćanjem kamata, neplaćanjem materijalnih troškova, kao što nije navela ni kada će sve navedeno biti plaćeno, iz kojih sredstava, jer se te obaveze moraju izmiriti.

Takođe nije navela kolike su kamate, koje će se morati dodatno platiti, na novac koji je “ušteđen” - smanjenjem otplate obaveza, otplata kamata i troškova, te materijalnih troškova.

Iako je Režim, pa i Vidovićeva, u nekoliko navrata demantovala moje tekstove u kojima sam tvrdio da će biti smanjenja plata, ona svojom izjavom potvrđuje da ih je već bilo, u iznosu od 1,24 miliona KM.

Nesposobna Zora izjavi da je počelo smanjivanje plata, a onda najavi da u idućoj godini neće biti smanjenja plata i da će penzije biti povećane; Nema šta, Zora ne zna da li je pošla ili došla!

Vidovićeva se potpuno pogubila u jalovim pokušajima da od javnosti, neistinama, sakrije ogromni deficit od 1,1 milijardu maraka.

Svojom nemuštom izjavom dodatno je potvrdila sve moje ranije navode da je Vlada RS prestala sa plaćanjem gotovo svih obaveza, jer su budžetski računi potpuno prazni.

Koliko je teška finansijska situacija u cijeloj BiH, a ne samo RS, svjedoči izjava Zorana Tegeltija, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, da BiH od Međunarodnog monetarnog fonda traži sklapanje trogodišnjeg aranžmana u iznosu od 750 miliona evra za ublažavanje negativnih posljedica drugog talasa pandemije virusa korona.

On je rekao da bi ta sredstva bila iskorištena za podršku ekonomskog oporavka zemlje u 2021. godini, uz očuvanje makroekonomske stabilnosti, stabilnosti valutnog odbora i održavanje duga.

(http://slobodanvaskovic.blogspot.com/)      

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...