PANIKA U HRVATSKOJ POLICIJI: Evropska komisija insistira na neovisnoj istrazi o premlaćivanju migranata

"Evropska komisija želi neovisnu i nepristranu istragu navoda o zlostavljanju izbjeglica na granici Hrvatske s BiH", rekla je povjerenica za unutrašnje poslove Evropske komisije Ylva Johansson te dodala kako ozbiljno shvata spomenute optužbe.

  • Regija

  • 21. Nov. 2020  21. Nov. 2020

  • 3

Ona želi da hrvatske vlasti, zajedno s nevladinim udruženjima, Evropskom komisijom i agencijama EU, kao i s pravobraniteljicom u Hrvatskoj, istraže navode o zlostavljanju i osiguraju neovisnost i nepristranost tih istraga. Hrvatsko Ministarstvo policije objavilo je u jučerašnjem saopćenju kako je svjesno "da postupanja koja nam se stavljaju na teret, mogu imati negativan utjecaj na hrvatsku policiju" te da su spremni "uspostaviti nezavisni mehanizam nadzora."

Zvaničnici Evropske unije još su u junu optuženi za "nečuveno zataškavanje dokaza" o neuspjehu hrvatske Vlade u nadzoru policije. Prema razotkrivenoj internoj e-mail prepisci Evropske komisije, zvaničnici u Bruxellesu, u strahu od negativnih reakcija, odlučili su zatražiti nezavisnu istragu. 

Temeljna prava

Nakon novih izvještaja o zlostavljanjima migranata, evropska pravobraniteljica Emily O’Reilly pokrenula je postupak protiv Evropske komisije kako bi se utvrdila istinitost optužbi i dobila odgovor na pitanje kako je Evropska komisija osigurala da Hrvatska uspostavi mehanizme nadzora za praćenje poštovanja temeljnih prava u kontroli granice s BiH, za šta je dobila novac od Evropske unije.

Povjerenica za unutrašnje poslove EK nedavno je poslala pismo hrvatskom ministru policije Davoru Božinoviću u kojem, uz zahvale za dosadašnju saradnju, izražava očekivanje da će se konstruktivnim dijalogom, zasnovanim na činjenicama, osigurati dugoročni održivi pristup informacijama o upravljanju vanjskim granicama EU u skladu sa zakonima EU i međunarodnim pravom. Ona u pismu najavljuje dijalog s Hrvatskom kako bi se osigurao neovisan i nepristran nadzor.

Od Hrvatske traži podatke o broju prijavljenih slučajeva i koliko su ih hrvatske vlasti istražile u protekla tri mjeseca te koliko je njih dovelo do daljnjih postupanja. Traži i dodatna objašnjenja o tome kako je osigurana neovisnost i nepristranost takvih istraga.

Johanson traži i objašnjenja o neskladu između podataka o broju ilegalnih prijelaza koje ima Eurodac (Evropska baza podataka o azilu) i slučajeva koje Hrvatske vlasti daju Frontexu.

Reakcije iz EU dolaze nakon što su njemački "Der Spiegel", a prije i britanski "The Guardian" objavili nova svjedočenja migranata da ih je zlostavljala hrvatska policija. Novinarima obiju novina migranti su ispričali da su ih uhapsile na granici i zlostavljale osobe koje nisu bile u policijskim odorama te su imale crne maske na licima.

Sistemsko provođenje

"Der Spiegel" je objavio i videosnimak na kojem se na hrvatskoj strani vidi veća grupa muškaraca u neidentificiranim odorama, neki s maskom na licu i letvom u rukama.

Na dijelu snimka provode grupu ljudi, najvjerovatnije migranata.

alt

Nakon što je pogledao snimak, bivši ministar hrvatske policije Ranko Ostojić izrazio je za "Der Spiegel" sumnju da su na snimku umirovljeni policajci koji su sada dio rezervnih snaga i "sada očito provode pushbackove". On smatra da se takvo izbacivanje migranata sistemski provodi.

Aktuelni ministar hrvatske policije Davor Božinović jučer je izrazio sumnju da su se opisani događaji zaista dogodili.

"Iako je analizirana ta snimka i na njoj ima dosta nelogičnosti, mi ćemo nastaviti s provjerama svih takvih navoda", rekao je Božinović.

U MUP-u naglašavaju da ne toleriraju nikakvo nasilje u zaštiti granice niti je ono dio njihovog postupanja. Tvrde kako nemaju evidentiranih postupanja prema datumu i lokaciji koji se navode u objavi.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...