GREŠKE SU TU DA SE PONAVLJAJU: Tijelo patrijarha Irineja, koji je umro od koronavirusa, bit će izloženo u hramu, ljudi će ga moći obilaziti

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh srpski Irinej preminuo je danas od posljedica zaraze koronavirusom, saopćio je SPC.

  • Regija

  • 20. Nov. 2020  20. Nov. 2020

  • 3

Poglavar SPC-a umro je jutros 7:07 sati u 90. godini na Covid-odjelu Vojnomedicinskog centra Karaburma, gdje je 4. novembra primljen nakon što je pozitivno testiran na koronavirus.

Patrijarh Irinej prethodno je 1. novembra, u katedralnoj crkvi u Podgorici s vladikama SPC-a predvodio misu na pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, preminulog od Covida-19.

Na sprovodu Amfilohiju okupio se velik broj vjernika, mnogi bez maski, a dio njih dodirivao je njegovo tijelo. 

Patrijarh Irinej bit će sahranjen u kripti Hrama svetog Save na Vračaru, gdje će u nedjelju, 22. novembra, biti služeni sveta zaupokojena liturgija i opelo, saopćio je SPC.

Kako se navodi u saopćenju SPC-a, tijelo patrijarha srpskog Irineja bit će izloženo u Sabornom hramu svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete liturgije na dan slave Sabornog hrama 21. novembra 2020. godine, a poslije toga preneseno u Hram svetog Save na Vračaru, gdje će se vjernici imati priliku oprostiti sa patrijarhom.

"Sveta zaupokojena liturgija bit će služena u nedjelju, 22. novembra 2020. godine, u Hramu svetog Save na Vračaru s početkom u devet sati. U nastavku svete liturgije bit će služeno opelo, a tijelo patrijarhovo bit će sahranjeno u kripti Hrama svetog Save", ističe se u saopćenju koje je objavio RTS.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...