PRIJATELJI KOJI SU UVIJEK UZ BiH: Ovo je poruka iz Ambasade SAD-a povodom 25 godina od Dejtonskog sporazuma

"Sjedinjene Države su pouzdan partner i prijatelj Bosne i Hercegovine u posljednjih 25 godina. Obezbijedile su oko dvije milijarde dolara pomoći od 1995. godine za rekonstrukciju, humanitarnu pomoć, modernizaciju odbrambenog sektora, ekonomski razvoj i obrazovanje", saopćila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na službenoj web-stranici.

  • Vijesti

  • 20. Nov. 2020  21. Nov. 2020

  • 1

Pomoć je nastavljena i tokom pandemije COVID-19 u vidu medicinskih sredstava i sredstava za dezinfekciju te ulaganja više od 3,7 miliona dolara u podršku laboratorijskim sistemima i javnom zdravstvu.

Dajući pregled načina na koje Sjedinjene Države nastavljaju svoj angažman u podršci građanima Bosne i Hercegovine, Ambasada navodi podršku mladim liderima. U tom kontekstu ističe da je Ambasada u novembru 2019. godine pokrenula projekat BOLD (Bh. omladinski lideri), kojim je podrška proširena na sljedeću generaciju lidera. BOLD je sada mreža od više od dvije i po hiljade mladih ljudi od 18 do 35 godina, spremnih da daju svoj doprinos budućnosti BiH. BOLD daje podršku ovim liderima u vidu stipendija u Sjedinjenim Državama, grantova koji su podrška njihovim projektima, mentorstvo, radionice u BiH itd.

U pogledu podrške ekonomskom razvoju, Ambasada navodi da je USAID u avgustu 2020. godine pokrenuo petogodišnji Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, poznat pod nazivom Turizam, kroz koji će se obezbijediti dvadeset miliona dolara za podršku razvoju turizma u BiH.

USAID je također pokrenuo aktivnosti s ciljem jačanja lokalnog civilnog društva u BiH kroz pet inicijalnih grantova lokalnim organizacijama u opsegu od petsto hiljada do dva miliona dolara za svaku.

LocalWorks/ Snaga lokalnog promovira održivi razvoj tako što pomaže lokalnim zajednicama da identificiraju i riješe svoje probleme. Sve do kraja 2022. godine, Biro za energetske resurse američkog State Departmenta (Ministarstva vanjskih poslova) nastavit će pomoć u jačanju kapaciteta Federacije Bosne i Hercegovine da bi se obezbijedio efikasan pregled ranih istraživanja i razvoja u novom hidrokarbonskom sektoru zemlje, ostvarili potencijalni prihodi od razvoja gasnog i naftnog sektora te poboljšala zaštita okoliša i zajednica u regijama eksploatacije nafte.

USAID daje podršku energetskoj sigurnosti BiH kroz tehničku pomoć reformama u oblasti zakona o energiji i gasu da bi se BiH integrisala u Evropsku energetsku zajednicu, kao i kroz studije izvedivosti za gasovod Južne interkonekcije prema Hrvatskoj.

Ambasada također navodi da u segmentu borbe protiv korupcije, INL, Agencija za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i provedbu zakona pri State Departmentu (Ministarstvo vanjskih poslova SAD), svake godine ulaže tri miliona američkih dolara za podršku vladavini prava i borbi protiv korupcije u BiH. Program za međunarodni razvoj, pomoć i obuku za tužilaštva pri američkom Ministarstvu pravde pruža obuku i pomoć tužiocima na državnom nivou u radu na predmetima korupcije, a INL dopunjava ovu obuku kroz program grantova za organizacije civilnog društva u svrhu jačanja svijesti o korupciji.

Posredstvom programa JACA (Program za borbu pravosuđa sa korupcijom), USAID također pruža podršku odabranim institucijama iz sektora pravosuđa za jačanje borbe protiv korupcije, privrednog i organizovanog kriminala, te radi na osnaživanju i promociji civilnog društva kao najkredibilnijeg aktera za borbu protiv korupcije u zemlji, tako omogućavajući značajne aktivnosti usmjerene protiv korupcije.

Kad je riječ o podršci bezbjednosti, Ambasada SAD navodi da je nedavno State Department dodijelio Bosni i Hercegovini 2,5 miliona američkih dolara posredstvom instrumenta za vojno finansiranje (Foreign Military Financing) s ciljem unapređenja kapaciteta komunikacione mreže u Ministarstvu odbrane BiH.

Sjedinjene Američke Države učestvuju sa 34 miliona američkih dolara u nabavci helikoptera Huey-2 (UH-2), koju provodi Ministarstvo odbrane BiH, a koja će omogućiti Oružanim snagama BiH pružanje prijekopotrebne podrške civilnim vlastima u slučaju prirodnih katastrofa.

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) biće domaćin bilateralne vojne vježbe između OSBiH i evropskih trupa Vojske SAD u maju 2021. godine. Oko 800 američkih vojnika učestvovaće u vježbi “Neposredni odgovor 21” koja će se izvoditi na tri lokacije u BiH. Ovo će biti najveća ikad bilateralna vježba čiji su domaćin Oružane snage BiH, navedeno je na web-stranici američke ambasade.

U  segmentu zdravlja i sigurnosti, Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) pruža zvanične podatke o kvaliteti vazduha, u stvarnom vremenu, kako bi informisala kreatore politika i civilno društvo o najboljim praksama u oblasti redukovanja uzročnika zagađenosti vazduha i ublažavanja posljedica po zdravlje ljudi.

Sjedinjene Američke Države pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u naporima koje čini u pravcu provedbe Državne strategije za BiH za borbu protiv trgovine ljudima; obezbjeđuju sredstva za finansiranje obuke sudija, tužilaca i pripadnika službi za provedbu zakona u oblasti pružanja pomoći i zaštite žrtava, kao i gonjenje onih koji se bave ovim gnusnim kriminalom.

Sjedinjene Američke Države jedini su donator za projekat Sarajevo bez mina, koji će biti okončan u prvom dijelu naredne godine. Do danas, Sjedinjene Američke Države finansirale su deminiranje više od 35,7 miliona kvadratnih metara zemljišta koje je na taj način vraćeno lokalnom stanovništvu u Bosni i Hercegovini, navela je također Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...