TRUMP SVE USAMLJENIJI: I republikanci mu počinju okretati leđa!

Dvije sedmice nakon što se Joe Biden proglasio pobjednikom američkih predsjedničkih izbora, Donald Trump suočava se sa sve više poraza u pokušaju da poništi izborni rezultat.

  • Svijet

  • 21. Nov. 2020  21. Nov. 2020

  • 0

Joe Biden se priprema da preuzme Bijelu kuću od Donalda Trumpa 20. januara dok sadašnji predsjednik i dalje odbija priznati poraz i nastoji poništiti rezultate izbora tvrdeći, bez dokaza, da je na djelu ogromna izborna prevara, prenosi agencija Reuters.

Nizom pravnih manevara nastoji zaustaviti brojanje glasova i proglašenje Bidena pobjednikom u pojedinim saveznim državama.

Taj pokušaj, koji kritičari opisuju kao pokušaj bez presedana američkog predsjednika da poništi volju birača, do sada je polučio malo uspjeha. Trumpova kampanja doživjela je niz poraza i čini se da nije uspjela u svoje teorije zavjere uvjeriti ni republikanske kolege u ključnim državama, poput Michigana, u kojima je izgubio izbore.

Trumpovi napori da se održi na vlasti u petak su imali još manje izgleda nakon što je državni sekretar Georgije Brad Raffensperger objavio da je ponovno brojanje glasova potvrdilo Bidenovu pobjedu u toj saveznoj državi.

Dva republikanska politička prvaka iz Michigana Mike Shirkey i Lee Chatfield, koji su u petak pozvani u Bijelu kuću, zadali su novi udarac Trumpu nakon što su izjavili da na tom sastanku nisu čuli nikakve dokaze u prilog tvrdnjama da je u toj saveznoj državi počinjena masovna izborna krađa. "Još nam nisu predočene nikakve informacije koje bi promijenile ishod izbora u Michiganu."

Trump je i u petak ponavljao da je pobijedio na izborima.

Nakon serije poraza u sudskim postupcima kojima je pokušao izmijeniti rezultate izbora, Trumpov tim sada se oslanja na nadu da će uvjeriti republikanske zastupnike u ključnim državama da ponište rezultate izbora i proglase ga pobjednikom, prenosi Reuters.

Ti su napori sada ponajviše usmjereni na Mičigen i Pensilvaniju, ali računica pokazuje da mu ni to ne bi donijelo dovoljno glasova elektora koji formalno, na temelju rezultata predsjedničkih izbora, biraju predsjednika na izbornom kolegiju.

Odluka izbornog kolegija suprotna rezultatima izbora bila bi bez presedana u modernoj američkoj historiji.

Biden je 7. novembra osvajanjem Pensilvanije prešao prag potreban za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima i sada povećava pritisak za obavljanje poslova potrebnih za glatki prijenos vlasti, a podršku su počeli davati i prvi republikanski zastupnici.

Republikanski senator Lamar Alexander ocijenio je da Biden ima  "vrlo dobre izglede" da bude idući predsjedniko i pozvao je Trumpovu administraciju da započne pripreme za prijenos vlasti. Gubitnik izbora trebao bi "staviti zemlju na prvo mjesto, čestitati pobjedniku i pomoći mu da dobro započne mandat", napisao je u saopćenju senator iz Tenesija.

Postoji "pravi način i pogrešni način" da Trump dokaže izborne nepravilnosti, kazala je republikanska senatorica Susan Collins iz Mainea. "Pravi je način prikupiti dokaze i predočiti ih sudu. Pogrešan put je izvršiti pritisak na izborne zvaničnike u saveznim državama."

Trumpovi kritičari ističu da njegovo odbijanje priznavanja poraza utječe i na nacionalnu sigurnost te borbu protiv epidemije koronavirusa, koja je do sada vjerovatno odnijela živote više od 250.000 Amerikanaca.

Reupublikanski zastupnik iz Michigana Fred Upton kazao je u petak da nije vidio nikakve dokaze prevare koji bi preokrenuli 150.000 glasova, za koliko Biden vodi pred Trumpom u toj saveznoj državi.

 "Niko nije predočio dokaze", kazao je.

Konzervativni senator iz Aljaske Dan Sullivan kazao je da je pred Trumpom visok prag koji mora preskočiti u dokazivanju svojih tvrdnji o masovnoj izbornoj prevari. "I to bi morali dokazati na sudu", dodao je Sullivan.

Sve je više republikanaca koji se javno ograđuju od Trumpovih pokušaja da utječe na republikanske zvaničnike u pojedinim saveznim državama da izigraju rezultate izbora.

Mitt Romney, republikanski senator iz Utaha, u četvrtak je na Twitteru napisao da Trump nije uspio uvjerljivo pokazati da je počinjena masovna izborna prevara i sada pokušava pritiskati izborne zvaničnike u pojedinih sveznim državama da ne priznaju rezultate izbora.

"Teško je zaimisliti gori, manje demokratski potez", poručio je.

Sve do sada republikanci u Kongresu uglavnom su ostavljali prostora Trumpu za pravne korake u dokazivanju na sudu izborne prevare, ali sve je više republikanaca koji smatraju da Trump treba priznati poraz.

Čak i republikanski zastupnik Jim Banks, koji će u idućem sazivu Zastupničkog doma biti vođa najkonzervativinijih republikanaca, indirektno je priznao Bidenovu pobjedu, poručivši da će on biti "fikus" od prvog dana na dužnosti.

Službene potvrde rezultata izbora u pojedinim saveznim državama sada su u toku i očekuje se da će pokazati da je Biden osvojio oko šest miliona glasova više pod Trumpa i 302 elektorska glasa naprema Trumpova 232.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...