UNATOČ SANKCIJAMA: Iranci su napravili svoju Daciju Logan i pokrenuli proizvodnju

Kako javlja državni Press TV, SAIPA je uspjela osigurati nabavku 85 posto dijelova za obnovljeni Logan.

  • Auto

  • 21. Nov. 2020  21. Nov. 2020

  • 0

Iranska i francuska autoindustrija već su decenijama snažno povezane, ali sankcije su ipak učinile svoje.

Nakon američkih pritisaka, francuski proizvođači krenuli su se povlačiti s iranskog tržišta, ali su u Iranu odlučili tada stvari preuzeti u svoje ruke.

Tako su u potpunosti skinuli tehnologiju malenog Peugeota 301 i krenuli ga samostalno proizvoditi, a sada su spremni za još jedan model. Dvije godine nakon povlačenja Renaulta, drugi po veličini iranski proizvođač (SAIPA) objavio je kako je modernizirao Daciju Logan i sada je može samostalno proizvoditi. 

Kako javlja državni Press TV, SAIPA je uspjela osigurati nabavku 85 posto dijelova za obnovljeni Logan.

"Kad je 2018. godine usljed sankcija Renault napustio Iran, mi u SAIPA-i smo donijeli plan da u 18 mjeseci pokrenemo proizvodnju modela na vlastitim resursima, uključujući motore i mjenjače", rekao je predsjednik kompanije Javad Soleimani za "IRIB News".

Novi Logan izrađen je po višim standardima, naglašavaju u kompaniji koja je ekonomskim teškoćama u zemlji zadržala stabilnost poslovanja.

(Index Auto) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...