KUCAMO NA VRATA ZABORAVLJENIH ASOVA: Edhem Bičakčić dao četiri savjeta Izetbegoviću - "Prvo, svojoj supruzi treba reći..."

"...da se povuče iz svih stranačkih funkcija."

  • Mini market

  • 21. Nov. 2020  21. Nov. 2020

  • 1

Edhem Bičakčić, jedan od osnivača SDA i bivši premijer Federacije BiH, u razgovoru za Federalni radio dao je savjete Bakiru Izetbegoviću kako da spasi SDA nakon lokalnih izbora.

Smatra da su za ovakav krah SDA krivi prvenstveno njeni bivši članovi, odnosno disidenti koji nisu uspjeli da ostvare utjecaj u ovoj stranci, što je rezultiralo formiranjem novih stranaka.

"Nije isto kao 2000. kad smo izgubili od Alijanse. Godine 2000. imali smo stvarni uspjeh lijeve opcije, a danas su, ustvari, kolo vodili pobunjenici iz SDA, ti disidenti koji nisu uspjeli da ostvare utjecaj u SDA pa su na kraju formirali svoje političke stranke. Stoji i uspjeh Naše stranke i SDP-a, ali nije bio presudan za ove izbore", kazao je Bičakčić.

Istaknuo je da je sve počelo još u vrijeme Sulejmana Tihića i da je to, uz ugušeni unutarstranački dijalog i kritičko mišljenje, najveći problem SDA.

"Prvo, mislim da treba svojoj supruzi reći da se povuče iz svih stranačkih funkcija. U njenu profesionalnu karijeru se ne petljam, ali što se tiče stranačkih funkcija, tu nije mjesto za suprugu predsjednika. Drugo, potrebno je napraviti nove izbore za Kantonalni odbor u Sarajevu, pri čemu kriteriji moraju biti takvi da predsjednik i članovi Izvršnog odbora moraju biti kompetentne osobe s referencama u svom dosadašnjem radu, sve ostalo bi bila teška improvizacija.

Treća mjera koju sam uvijek govorio, ali nije nailazila na razumijevanje - SDA mora otvoriti vrata svim svojim disidentima i povesti razgovore o njihovom povratku u maticu, uvažavajući sve njihove kritičke zamjerke koje stoje. To je mnogo lakše nego praviti ideološke konglomerate sa SDP-om, DF-om. Četvrta mjera je da treba vrlo otvoreno obaviti razgovore o svim oblicima saradnje sa Platformom za progres. To su nove snage na političkoj sceni i ne može se SDA praviti kao da ih ne vidi, kao da oni ne postoje, kao da doktor Mirsad Hadžikadić nema šta kazati i slično", zaključio je Bičakčić za Federalni radio.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...