EMOTIVNA IZJAVA JOSEPA BORRELLA: Evo šta je rekao u Sarajevu...

Istakao je da je ovaj pluralitet kultura koje ima Sarajevo, ali i BiH, ogromno bogatstvo i snaga, ali isto tako i “moćno oružje” u rukama onih koji žele zadržati podjele.

  • Vijesti

  • 21. Nov. 2020  21. Nov. 2020

  • 2

Kada u Sarajevu čujem ezane sa džamija pomiješane sa zvonjavom crkvenih zvona, a u neposrednoj blizini je i sinagoga, sjetim se i moje rodne Španije, moga grada Toleda, kazao je na početku svoga obraćanja Bosancima i Hercegovcima potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Istakao je da je ovaj pluralitet kultura koje ima Sarajevo, ali i BiH, ogromno bogatstvo i snaga, ali isto tako i “moćno oružje” u rukama onih koji žele zadržati podjele.

-Historija nas je naučila da razlike itekako mogu biti oružje. Imali smo takav slučaj i prije 30 godina kada su komšije i susjedi postali neprijatelji. Slične stvari su se dešavale i u drugim mjestima u svijetu, tako da i Sarajevo nije iznimka – dodao je Borrell.

Poručio je kako su Bosna i Hercegovina i Evropska unija “sestre blizanke”, utemeljene na istim vrijednostima.

-I utemeljene smo u isto vrijeme – 1992. godine. Tada je EU postala sljedbenica evropske zajednice dok su građani BiH na referendumu izglasali svoju nezavisnost – naveo je potpredsjednik Evropske komisije.

Podsjetio je kako je EU projekat prevazilaženja tragedija prošlosti.

- Jedna od tih tragedija je počela i u ovom gradu, ali te tragedije smo uspjeli prevazići. Bili smo u stanju graditi mir i jedinstvo tamo gdje su postojale razlike”, kazao je Borrell.

“Zbog toga insistiramo u pridržavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji”, zaključio je na kraju svoga obraćanja potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...