MESIĆ PRECIZNO I JASNO: “Dobre je da je rat završen…Dovoljno je da imate jednog Dodika, koji kaže da ne priznaje državu, a sjedi u predsjedništvu”

Trebalo bi što više raditi da BiH profunkcionira kao država, ali snage onih koje su bile zadovoljne podjelom države su još tu. Međunarodne snage moraju raditi na tome, kazao je Mesić.

  • Mini market

  • 21. Nov. 2020  

  • 4

O godišnjici Daytonskog sporazuma za „Vijesti u 7“ govorio je bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Istakao je dobre i loše strane Daytona. Dobre su te da je rat završen, a bio je vrlo brutalan i ostale su velike posljedice. A ono loše je to što nije do kraja učinio Bosnu i Hercegovinu funkcionalnom državom, tu je trebalo više napora i da se učini više koraka da bi BiH profunkcionirala.

-I u Hrvatskoj i u Srbiji su ostale još dugo vremena snage koje su bile za podjelu Bosne i Hercegovine – kazao je Mesić.

Kako je kazao, postoje mnoga miješanja u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine.

-Dovoljno je da imate jednog Dodika, koji kaže da ne priznaje državu a sjedi u predsjedništvu. Srbija također to kaže i podržava Dodika. Isto se dešava i na Hrvatskoj strani. Uvijek se polazi i komunicira sa HDZ BiH. Ono što je potrebno je da i Hrvatska i Srbija trebaju pomoći da se što prije ostvari integriranje BiH u Evropsku uniju. Ove igre koje se održavaju na način da jedni preferiraju Banja Luku, drugi Mostar a Bosnu i Hercegovinu ustvari predstavlja Sarajevo. Ja sam rekao Hrvatima da kreiraju svoju politiku sa druga dva naroda – rekao je Mesić.

Za kraj je istakao da je pretpostavljao da će se Daytonski sporazum dograđivati.

- Trebalo bi što više raditi da BiH profunkcionira kao država, ali snage onih koje su bile zadovoljne podjelom države su još tu. Međunarodne snage moraju raditi na tome.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...