ČOVIĆEV PORTAL NAPAO IZETBEGOVIĆA: "Lider SDA pozvao na razbijanje Daytona i ponovno izmislio 'četvrti narod'"!

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio je učešće na video konferenciji povodom 25. godišnjice parafiranja Daytonskog sporazuma koji organizira ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima, jer poziv nije upućen Predsjedništvu BiH kao šefu države.

  • Politika

  • 21. Nov. 2020  21. Nov. 2020

  • 4

Poziv za sudjelovanje je dobio samo jedan član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, dok su druga dva člana, Šefik Džaferović i Željko Komšić, izostavljeni a umjesto njih pozvani su lideri vodećih stranaka hrvatskog i bošnjačkog naroda, Dragan Čović i Bakir Izetbegović. 

Lider SDA odbio je poziv uz obrazloženje da je trebao biti upućen Predsjedništvu BiH koje je šef države.

Bio je to povod da mostarski portali pod kontrolom Dragana Čovića brutalno napadnu Izetbegovića jer je navodno "ponovo iskoristio priliku da brani nelegalnog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića". 

"Izetbegović je ponovio svoje ustaljene mantre ponovno izmišljajući famozni “četvrti narod”. Ponovno je iskoristio priliku braniti nelegalno Predsjedništvo BiH, u kojem sjede dva bošnjačka člana", piše mostarski portal HMS koji navodi kako se Izetbegović založio za razbijanje Daytonskog ustava kroz dokidanje ovlasti domovima naroda koji su predstavnička tijela naroda i tvorevina Daytonskog ustava te su posljednja brana konstitutivnosti Hrvata u BIH.

Kao što smo ranije pisali, Izetbegović je u pismu ruskom ambasadoru naveo kako smatra da je “pogrešan izbor sudionika iz BiH na liniji zabrinjavajućeg trenda zaobilaženja i ignoriranja bosanskohercegovačkih institucija i izabranih predstavnika u tim institucijama".

"Smatram da se radi o namjernim pokušajima iz susjednih država da derogiraju instituciju Predsjedništva BiH, te da značajan dio njegovih predstavničkih i drugih ovlasti prenesu na predsjednike tri političke stranke, što nije u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, kojima je Predsjedništvo BiH koje čine po jedan Bošnjak, Srbin i Hrvat, utemeljeno kao najviši organ državne vlasti koji ima isključivu ustavnu nadležnost međunarodnog predstavljanja BiH.

Zbog toga smatram da, kada institucije UN-a pozivaju predstavnike naroda i građana iz BiH, ne trebaju to raditi kroz asimetričnu i selektivnu formulu, ignorirajući pri tome cjelovitost institucija BiH.

Danas, 25 godina poslije, nepravedna rješenja nisu uklonjena. Vlastima entiteta RS dopušteno je da glorificiraju politiku genocida i etničkog čišćenja, da negiraju presude Haškog tribunala kojeg je uspostavio UN, da slave i nagrađuju pravomoćno presuđene ratne zločince i da po njima daju imena institucijama, kao što je slučaj sa studentskim domom na Palama nazvanom po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

U entitetu RS gotovo da više nema Hrvata, a Bošnjacima se uskraćuje pravo na bosanski jezik. Zastupljenost Bošnjaka i Hrvata, koji prema posljednjem popisu zajedno čine 16,5 posto stanovništva, u institucijama ovog entiteta je minimalna, svega tri posto .

Ogroman problem u BiH je i uporno svođenje svih građana na “tri naroda”, unatoč činjenici da postoji i “četvrti narod”, odnosno veliki broj građana koji, u kontekstu političkog djelovanja, ne stavljaju na prvo mjesto etnički identitet. To potvrđuje i činjenica da, zbirno, najveći broj zastupnika u Parlamentu BiH imaju političke opcije koje se ne deklariraju kao etničke, ali je njihov utjecaj bitno reduciran kroz dominaciju domova naroda nad zastupničkim domovima.

Ove presude, stare decenijama, još nisu provedene.

BiH će postati funkcionalna demokracija kada se otklone mogućnosti blokada, koje se kroz zloupotrebu mehanizama etničkog veta neprestano provode na državnoj razini, kao na razini FBiH”, stoji u Izetbegovićevom pismu.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...