"NAŠI" MIGRANTI U HRVATSKIM RALJAMA: Mjesec dana nakon što su ministri Radončić i Božinović postigli navodni dogovor, hrvatska policija ga je, kako pokazuje "Der Spegel" ,"implemenirala" masakrirajući migrante!

U prvoj reakciji na prilog u "Der Speigelu" hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kao i u svim dodadašnjim slučajevima koji su dokazivali nasilje policije nad migrantima, odbacio sve optužbe o brutalnosti njegovih policajaca.

  • Politika

  • 21. Nov. 2020  21. Nov. 2020

  • 4

Piše: SENAD AVDIĆ

Nakon što je njemački magazin "Der Spiegel" ove nedjelje objavio zastrašujuću reportažu sa video-dokazima o nasilju koje hrvatski policajci provode nad migrantima, institucije Evropske Unije više nisu mogle biti pasivne koo što su to bivale prethodnih mjeseci i nakon pregršti sličnih dokaza i video-materijala. Snimci na kojima se vide preobučeni hrvatski policajci koji bičuju, tuku, zlostavljaju migrante prije nego što su ih deportuju u Bosnu i Hercegovinu svojom  su nesputanom brutalnošću prevazišli sve što je do sada bilo poznato u njihovom represivnom divljanju. Inače, kako navodi njemački list, a potvrđuju polIcijske službe Slovenije, nesretni su migranti zaustavljeni na slovenačkoj granici, gdje ih je preuzela policija Hrvatske i u neljudskim uslovima, uz batine, prebacila u Bosnu i Hercegovinu.

 "Evropska komisija želi neovisnu i nepristrasnu istragu navoda o zlostavljanju izbjeglica na granici BiH i Hrvatske", rekla je povjerenica za unutarnje poslove Evropske komisije Ylva Johanson i dodala da ozbiljno shvaća objavljene opužbe u medijima.

U prvoj reakciji na prilog u "Der Speigelu" hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kao i u svim dodadašnjim slučajevima koji su dokazivali nasilje policije nad migrantima, odbacio sve optužbe o brutalnosti njegovih policajaca i optužio "neke nevladine udruge iz Bosne i Hercegovine koje manipuliraju migrantskom krizom". 

SAKRIVANJE IZA REZERVISTA BATINAŠA

Nakon oštre reakcije iz Evropske Komisije i najave da će otvoriti neovisnu istragu o ovom slučaju MUP Hrvatske se odjednom popišmanio i reagirao prilično pomirljivo: "Svjesni smo da postupanja koja nam se stavljaju na teret mogu imati negativan utjecaj  na hrvatsku policiju i spremni smo uspostaviti neovisni mehanizam nadzora", saopćeno je iz MUP-a Hrvatske.

Iz Brisela su od Hrvatske je zatraženi podaci o broju prijavljenih slučajeva i koliko su ih hrvatske vlasti istražile u protekla tri mjeseca, te koliko ih je dovelo do daljih postupanja i da li je osigurana neovisnost i nepristrasnost tih istraga. Podsjetimo, prije "Der Spiegela" opsežne i nedvosmislene dokaze o zlostavljanju migranata od strane hrvatske policije  je objavio  i britanski "The Guardian", ali nije bilo ozbiljnije reakcije iz Brisela.

Bivši ministar unutarnji poslova Hrvatske Ranko Ostojić(SDP) u razgovoru za "Der Spigel" je objasnio ko su ljudi koji se nalaze na snimcima koji vrše nasilje nad migrantima. Njegovo je mišljenje da se na snimku nalaze umorovljeni policajci koji su sada dio rezervnih snaga MUP-a Hrvatske koji su moblizirani da provode "puschbackove". Ostojić misli da se takvo izbacivanje migranata iz Hrvatske preko granice sa BiH provodi sustavno.

Ostojićevo objašnjenje uvjerljivo demantira dosadašnja objašnjenja, odnosno negiranja ministra Davora Božinovića da brutalne radnje prema migrantima provodi hrvatska polcija. Božinović je nakon najave Brisela da će istražiti navode o nasilju nad migrantima u Hrvatskoj, kazao da snimka objavljena u njemačkog magazinu " analizirana..i na njoj ima dosta nelogičnosti i mi ćemo nastaviti sa provjerama tih navoda. Ne toleriramo nikakvo nasilje u zaštiti granice i ono nije dio našeg ponašanja! Nemaju evidentiranih postupaka prema datumu i lokacijama koje se navode u objavi".

No, iz objašnjenja njegovog prethodnika Ranka Ostojića bjelodano je kako se vrh hrvatskog MUP-a (i države) pokušava distancirati od ovog kriminala, tako što u obavljanje prljavih poslova šalje rezerviste, bivše policajce obučene u netipična odijela, sa maskama na licu kako bi prikrili identitet i pripadnost policijskom sustavu .Sličnoj mimikriji je jedno vrijeme tokom rata pribjegavala vlast u Hrvatskoj kada su regularnim pripadnicima Hrvatska vojske koji su stizali na ratišta u BiH stavljane oznake Hrvatskog vijeća obrane.

SPASONOSNI DOGOVOR RADONČIĆA I BOŽINOVIĆA

Kao da je prošla vječnost od pompezno najavljivanog susreta  tadašnjeg ministra sigurnoti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića i hrvatskog ministra policije  Davora Božinovića koji je održan početkom februara ove godine u Zagrebu. Centralna tema njihovog razgovora bila je migrantska kriza i zajednička suradnja u njenom prvazilaženju. Niko se više ne sjeća tog susreta i njegovih slatkorječivih, optimističkih zaključaka. Osim, naravno, revnosnih novinara "Dnevnog Avaza". Oni su na najnovijem izdanju Radončićevog stranačkog biltena u rijetko viđenom primjeru vazalsko-vazelinskog novinarstva (i političke prostitucije) u kojem otvoreno podvode Radončića na redaljku pobjednicima lokalnih izbora, podsjetili na zasluge koje je aktuelni izborni gubitnik imao  u saniranju posljedica migrantske krize u vrijeme koje je proveo u fotelji državnog ministra sigurnosti.

alt

Avaz nudi svog Utemeljitelja i hvali njegovu "potentnost"

U pijačarskoj maniri "Svaki Cigo svoga Tornja *fali", imamentnoj duhu Radončića, "Devni Avaz" je ovako, u najkraćim crtama, opisao gigantski  učinak i nezaboravne uspjehe najkraćeg ministra u istoriji Vijeća ministara: "Objektivni posmatrači priznaju da Radončićeva ostavka na mjesti ministra sigurnosti BiH sa, vizionarskim pristupom energičnog rješavanja pitanja ilegalih migracija kao sigurnosni problem".  Ne izmišljam niša, zaista se neko, žalosna mu majka,  usudio ovakvu papazjaniiju ne samo napisati, nego i objaviti!)

A "vizionarski pristup" Radončić je pokazao odlaskom u Zagreb na razgovor sa ministrom  MUP-a Hrvatske. 

Svog prethodnika Dragana Mektića Radončić je kritizirao i omalovažavao njegov rad tvrdeći da nije ništa uradio u rješavanju migranske krize, osim što se bespotrebno o svađao sa službenim Zagrebom i stvarao nepotrebne i štetne posljedice. Za sebe  je Radončić  tvrdio da je čovjek  "dijaloga i dogovora", na "obostrano zadovoljstvo". "Avaz" je tokom izleta svog "utemeljitelja" u Zagreb donosio imbecilne, neukusne, samovalisave  priloge, poput fotografije Radončića u hotelskoj sobi dok se "temeljito priprema za razgovor", ili slike policijskih automobila koji su ulicama Zagreba pratili automobil, omalenog "visokog gosta iz Sarajeva".

Nakon sastanka održanog 3. juna ministri Hrvatske i Bosne i Hercegovine nisu se trudili da sakriju oduševljenje postignuim rješenjima i sklopljenim dogovorima.

"Razgovarali smo  o nastavku uspješne bilateralne suradnje koja je jednom trenutku došla u delikatnu poziciju, ali mislim da smo resetovali odnose i da će naše agencije raditi na najbolji mogući način", kazao je Radončić. On razumije i poznaje delikantost migrantskog pitanja, jer je i sam prije 30-ak godina u Bosnu i Hercegovinu stigao kao polit-ekonomski migrant iz Crne Gore.

Nije ministar sigurnosti BiH propustio da denuncira svojeg prehodnika Dragana  Mektića, ne imenujući ga, ali nije teško prepoznati na koga je misli kada je kazao da "je neko prespavao tri godine migrantske krize, jer nismo mijenjali zakone i pdzakonske akte, a budžei sa naše agencije su ostajali isti".

Hrvatski ministar Božinović je dodao  da je tamošnjim vlastima "važno da hrvatska granica bude apsolutno neprobojna za ilegalne migrante...u čemu već imamo određene rezultate". Kazao je da je "određena pomoć od strane Republike Hrvaske i EU kanaliziana u BiH.

Riječ je bilo o pomoći Graničnoj službi BiH na području Unsko-sanskog kanona koja je posljendjih mjeseci popuno stavljena u funkciju zaštite hrvatske granice od ulaska iligelanih migranata iz Bosne i Hercegovine

Četiri mjeseca kasnije, Davor Božinović će u razgovoru za "Dnevni Avaz" povodom ostavke svog kolege Radončića kazati da su njih dvojica "za nekoliko mjeseci napravili više nego ostali svih ranijih godina""Kada je u pitanju migratska kriza i policijska suradnja u vrijeme pandemije, imali smo planove i već su se naše polcije sastale na nekoiko radnih sastanaka po svim linijama rada", kazao je hrvatski ministar policije.

GALIĆEV DGS ŠTITI HRVATSKU GRANICU

Dok je ministar policije Hrvatske bio suzdržano razočaran zbog Radončićeve ostavke, Zoran Galić direktor Granične policije BiH nije mogao sakriti utučenost zbog tog čina. "Taj čovjek je iznad svega bio osjećajan za policiju i za potrebe policijskih službenika te uvjete rada u kojima radimo , vrlo je inteligentan u profesionalnom smislu", skoro je zacmizdrio Galić. Ipak je našao nešto korisnoga i poučnoga u bježanju/dezertiranju  ministra sigurnosti sa svoje pozicije i izbjegavanju da preuzme odgovornost  u najtežem trenutku po sigurnost zemlje nakon rata. "Svi mi se kolektivno trebamo zapitati gdje i u kojem stoljeću živimo. Zar se i danas 2020.godine trebamo vraćati unazad i pričati o prošlosti", blebetao je Galić.

Slažemo se, glupo se vraćati se u prošlost, recimo u daleku 2019., i vidjeti kako je tada direktor GS BiH u svojim izvještajima  tvrdio da hrvatska policija pod prisilom vraća i ubacuje u BiH ilegalne migrante, pa se ubrzo posuo pepelom  i povukao te svoje tvrdnje. Treba gledati u sadašnjost, pa uočiti da Granična policija BiH (uz tehničku pomoć Hrvatske o kojoj je govorio ministar policije Hrvatske) fokusirana na zaštitu granice susjedne Hrvatske, a potpuno je "merhametli"  i "široke ruke" prema migrantima koji svakodnevno iz Srbije nadiru na istočnu granicu Bosne i Hercegovine.

I za kraj samo nekoliko hronološki poredanih činjenica. Zagrebački sastanak ministra sigurnosti BiH  Fahrudina Radončića  i Davora Božinovića, ministra policije Hrvatske, na kojem su, k*o biva, doneseni istorijski zaključci o zajedničkoj posvećenosti i radu na migrantskoj krizi održan je 3. februara ove godine. Rezultati  njihove suradnja tokom koje su  "za nekoliko mjeseci postigli više nego svi ostali ranijih godina"(Božinović) mogli su se na terenu provjeriti  mjeseca dana kasnije: na  snimcima divljačkog masakriranja, bičevanja, torture migranata od strane hrvatske policije, koja ih je preuzela od Slovenije, pa ih makon zlosavljanja prebacila u BiH. Sve te jezive slike koje je objavio "Der Spiegel" nastale su u martu ove godine. Iako se sve dešavalo u njegovom mandatu odbjegli ministar sigurnosti Radončić se još nije oglasio o divljanju policije pod komandom njegovog prijatelja Božinovića. Od direktora DGS-a Zorana Galića se to nije ni očekivao, on ne voli da se vraća u daleku, mračnu prošlost. 

Hrvatska vlast personalizirana u ministru policije Božinoviću je očigledno "namamila" samoljubivog egzibicionistu Radončića, kako bi svoji kritičarima iz Evropske komisije ostavila dojam, odnosno privid kako se, eto oni dogovaraju sa susjedima iz BiH, da zajednički upravljaju migrantskom krizom u dobrosusjedskom ozračju; suštinski su nastavili raditi isto što i do tada, što je napokon Brisel odlučio istražiti, vjerovatno i sankcionirati politički i finansijski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...