PLENKOVIĆ I MILANOVIĆ DOGOVORILI: Sjednica VNS-a u ponedjeljak, razgovarat će i o BiH

‘Predsjednik Vlade Andrej Plenković biće domaćin sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost u Banskim dvorima‘ čije je održavanje tražio predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović.

  • Politika

  • 21. Nov. 2020  21. Nov. 2020

  • 4

Višesedmično nadmudrivanje između Ureda predsjednika RH i Ureda predsjednika Vlade oko toga je li dovoljno da predstojnik Ureda premijera uputi prijedlog za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) ili to predsjedniku Zoranu Milanoviću mora uputiti lično premijer Andrej Plenković napokon je okončano. Sjednica će se održati u ponedjeljak u 14 sati u Banskim dvorima. Kasno popodne iz Vlade su poslali priopćenje kojim su udovoljili zahtjevu predsjednika RH da se sjednica mora održati ili u Vladi ili u Saboru, nikako negdje drugdje.

- Predsjednik Vlade rado će biti domaćin sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost u Banskim dvorima. Drago mu je da će predsjednik RH prvi put posjetiti obnovljenu dvoranu “Ban Jelačić”. Dnevni red je dogovoren, a termin sastanka je u ponedjeljak, 23. studenoga, u 14 sati. Prozori će biti otvoreni! – poručili su z Vlade.

Teme o kojima će se raspravljati na sjednici VNS-a su: smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija, radikalizacija u društvu, upravljanje prouzročenom epidemijom, funkcioniranje pravosudnog sustava, položaj Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori, te u BiH s naglaskom na (ne)poštivanje Daytonskog sporazuma. 

Podsjećamo,  Stranka demokratske akcije ranije je saopćila kako smatra da zahtjev predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da Vijeće nacionalne sigurnosti raspravlja o provedbi Dejtonskog sporazuma predstavlja novi populistički i protupravni zahtjev

– Iako je očigledno da Milanovićev zahtjev ima pozadinu u njegovom sukobu sa Vladom Hrvatske, ipak ga pozivamo da ne “oštri zube” na Bosni i Hercegovini jer to nikad nije donijelo dobro ni BiH ni Hrvatskoj.

Podsjećamo Milanovića da zadnji put kad su vijeća za nacionalnu sigurnost susjednih država raspravljala o BiH, transkripti sa tih sastanaka su bili dokazni materijali na osnovu kojih je utvrđena agresija susjednih država na Bosnu i Hercegovinu – priopćeno je iz SDA, prenosi Fena.

Jedina vijeća koja su zadužena da nadziru provedbu Daytona jesu Vijeće za implementaciju mira i Vijeće sigurnosti, koje je nedavno raspravljalo o stanju u BiH, naveli su iz SDA te pozivali Milanovića da se upozna sa zaključcima iznesenim tijekom diskusije.

– Naročito ga pozivamo da dobro razmotri i zaključke o osudi slavljenja ratnih zločinaca, kao praksi koja je najveća prijetnja miru.

Političke opcije koje u posljednje vrijeme jednostrano podržava Milanović prije nekoliko dana su odale poštovanje osuđenom ratnom zločincu i silovatelju Marku Radiću, uvrijedivši žrtve njegovih zločina na najgori mogući način.

To sigurno nije u korist i na ponos predsjednika nijedne civilizirane zemlje, pa ni Hrvatske – navela je SDA u saopćenju od prije nekliko dana. 

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...