KO JE KRIV ZA PORAST KRIMINALA U SARAJEVU: Od 3.433 krivična djela tek 88 su počinili migranti!

Za porast kriminala u Sarajevu ministar Jusko optužuje migrante. Prema zvaničnom izvještaju, broj krivičnih djela na području Kantona u odnosu na prošlu godinu povećan je za više od 22 posto. Od 3.433 krivična djela tek 88 su počinili migranti

  • Društvo

  • 21. Nov. 2020  21. Nov. 2020

  • 0

Piše: Azra Omerović 

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko u intervjuu za Dnevni Avaz iskoristio je ubistvo mladića sa Ilidže da bi promovisao svog stranačkog šefa. 

Na području Kantona Sarajevo, ali i Unsko-sanskog kantona, bavimo se samo posljedicama, nikako prevencijom. Uzalud su bila silna upozorenja da zaštitimo našu istočnu granicu. Odgovorno tvrdim da skoro ne postoji krivično djelo koje nisu počinili migranti. Prije tri mjeseca dao sam prijedlog da se migrantski kamp izmjesti van grada Sarajeva, jer bi se tako migranti držali pod kontrolom”, kazao je Ismir Jusko  ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za Dnevni avaz.

Kako je ministar Jusko kazao za Avaz, “samo jedan čovjek je pokušavao riješiti problem sa migrantima – Fahrudin Radončić, nekadašnji ministar sigurnosti i predsjednik Saveza za bolju budućnost”.  

Dok je Radončić bio ministar potrošio je energiju da se počne s deportacijom migranata za koje se sigurnosnim provjerama utvrdi da su opasnost po sigurnost naše države. Jasno je tada poslao poruku da BiH ne može biti poligon za migrante ili tranzitna zona. U potpunosti ga razumijem što je podnio ostavku, jer nije htio odgovarati za ono što je usljedilo – zaključio je Jusko, a Avaz prenio.

Da li ministar  MUP-a KS odgovara za sigurnost građana KS?

Nerad nadležnih državnih institucija na rješavanju migrantske krize u Bosni i Hercegovini nikako ne može biti opravdanje za izbjegavanje odgovornosti ministra MUP-a  Kantona Sarajevo. Očigledno je ministar Jusko zaboravio da je za sigurnost građana na području Kantona Sarajevo nadležan upravo on. Umjesto promocijom stranačkog šefa trebao bi da se bavi sigurnošću građana KS, naročito ako se uzme u obzir da je samo prije mjesec i po dana Uprava policije obavijestila i ministra a i javnost da je na području Kantona Sarajevo došlo do značajnog povećanja kriminala.

Ismir Jusko imenovan je za ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo početkom marta ove godine. Na mjesečnom nivou, Uprava policije KS informisala je i ministra i javnost o sigurnosnoj situaciji. To znači da je ministar od marta ove godine do jučerašnjeg dana precizno znao šta se dešava na području Kantona. 

Uprava policije dostavila je ministru 22. oktobra detaljan izvještaj o broju počinjenih krivičnih djela, prekršaja i narušavanja javnog reda i mira, kao i podatke o krivičnim i drugim djelima počinjenim od strane migranata.

Broj krivičnih djela na području Kantona Sarajevo u odnosu na prošlu godinu povećan je za više od 22 posto.  

U periodu januar - septembar 2020. godine na području Kantona Sarajevo, prema službenim evidencijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, registrovana su 3.433 događaja sa obilježjem krivičnog djela (što je za 631 ili 22,59% više u odnosu na period januar – septembar 2019. godine). Od ukupnog broja registrovanih događaja sa obilježjem krivičnog djela, 1.533 ili 44,6% je evidentirano po poznatom izvršiocu, a 1.900 ili 55,4% po nepoznatom izvršiocu. Od ukupno 1.900 događaja sa obilježjem krivičnog djela evidentiranih po nepoznatom izvršiocu, naknadno su rasvijetljena 542 ili 28,5% (što je za 6,7% manje u odnosu na uporedni period)”, navedeno je u Izvještaju o radu Uprave policije KS za prvih devet mjeseci ove godine.

Od 3.433 događaja sa obilježjem krivičnog djela, koje su evidentirali policijski službenici na području Kantona Sarajevo, njih 88 počinili su migranti. 

alt

U istom periodu, pod mandatom SBB-ovog ministra nije rastao samo broj krivičnih djela - drastično je porastao i broj prekršaja u oblasti javnog reda i mira. Za prvih devet mjeseci, od kojih je sedam mjeseci na dužnosti ministra Ismir Jusko, evidentirano je 6.536 prekršaja što je za 3.330 više u odnosu na isti period prošle godine!

Ukupan broj prekršaja i incidenata u kojima su učestvovali migranti, a koje su evidentirali policijski službenici za prvih devet mjeseci ove godine, je 368.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode 60 migranata, 31 je predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a 29 je predato Službi za poslove sa strancima. Sve ove podatke ministaru Juski svaki mjesec, posljednjih sedam mjeseci, dostavljali su iz Uprave policije. Bez obzira na to, ministar odgovornost prebacuje na druge nivoe vlasti.

(zurnal.info)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...