I NEKA LAŽE KO GOD KOGA HOĆE: Prvi čovjek SNSD-a u Banjoj Luci ostao bez...

Nakon što su prebrojani glasovi na svim biračkim mjestima u Banjoj Luci utvrđeno je da je Draško Stanivuković iz PDP-a pobijedio svog protivkandidata iz SNSD-a Igora Radojičića u trci za gradonačelnika sa ukupno 8.000 glasova razlike

  • Mini market

  • 22. Nov. 2020  22. Nov. 2020

  • 0

Prema podacima CIK BiH, aktuelni gradonačelnik Igor Radojičić dobio je 43.064 glasa, dok je Stanivukoviću povjerenje dalo 51.620 građana Banje Luke.

Isti podaci pokazuju da je koalicija okupljena oko SNSD-a na izborima u Banjoj Luci dobila ukupno 62.455 glasova.

Riječ je o ukupno 10 stranaka Vidovdanske koalicije, koju čine SNSD, SPS, Ujedinjena Srpska, DNS, DEMOS, SP RS, NDP, Poligraf, Partija ujedinjenih penzionera i Prva Srpska demokratska stranka.

Iz toga proizilazi da je Radojičić dobio 19.391 glas manje u odnosu na glasove koje je “pokupila” koalicija koja je bila okupljena oko njega.

Da nešto ne štima u koaliciji ukazali su i prvi ljudi SNSD, koji su već u izbornoj noći pomenuli “izdaju” koalicionih partnera.

Međutim, kola su se za sada slomila samo na SPS-u, koja je ekspresno izbačena iz koalicije, piše Srpskainfo.

S druge strane, ako se pogleda broj glasova koje je SPS dobila u Banjoj Luci - 8.394, onda je sasvim vidljivo da ne može samo ona biti krivac za navodnu izdaju.

Ukoliko se i povjeruje da je SPS radila protiv Radojičića i da su svi glasači ove stranke, bez izuzetka, zaokružili ime Stanivukovića, ostaje pitanje šta je sa preostalih 10.997 glasova koji nedostaju Radojičiću!?

Mišljenja analitičara oko ove razlike su proteklih dana bila potpuno različita.

Dok neki analitičari vjeruju da su mnogi koalicioni partneri, uključujući i neke ljude iz SNSD, “radili” protiv Radojičića, ima i onih koji su tvrdili da ne možete natjerati građane da glasaju po nečijoj naredbi.

Podsjećaju da su mnogi građani u rodbinskim, prijateljskim i kumovskim vezama sa osobama koje su bile na odborničkim listama stranaka, te da su ponukani time izašli na izbore i zaokružili njihova imena.

Ističu da glas za tu osobu ne znači i glas za stranku i da mnogi nisu ni znali niti ih je interesovalo u kojoj stranci je taj njihov kum, prijatelj ili rođak.

"To što su glasali za nekog svog bliskog prijatelja ili srodnika ne znači niti da su dali glas njegovoj stranci, niti ih interesuje koalicija, već su na listiću za gradonačelnika zaokružili ime koje im više odgovara. Otud ta razlika", riječi su pojedinih analitičara koji su proteklih dana komentarisali rezultate izbora u Banjoj Luci.

Prema posljednjim podacima CIK-a BiH, nakon obrađenih svih biračkih mjesta u Banjoj Luci, SNSD je osvojio 25.268 glasova, dok pojedini koalicioni partneri iz Vidovdanske koalicije nisu prešli ni izborni prag.

Ujedinjena Srpska je dobila 8.210 glasova, DNS 6.501 glas, DEMOS 5.803, SP RS 4.425, Poligraf 1.868, NDP 1.332, Prva SDS 353 glasa i Partija ujedinjenih penzionera 299 glasova.

Sve ostale stranke i pojedinci koji su učestvovali na izborima u Banjaluci osvojili su ukupno 31.626 glasova, od čega je najveća opoziciona stranka PDP dobila 18.795 glasova građana. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...