HAJRUDIN SOMUN NA KRUGU 99: "Kada je Joe Biden za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu vidio konvoj izbjeglica u Tuzli..."

"...kazao je da je greška zapada što su muslimani razoružani tokom agresije te da se to nije smjelo dogoditi."

  • Društvo

  • 22. Nov. 2020  22. Nov. 2020

  • 1

Podsjetio je na to Hajrudin Somun, uvodničar na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Bosna i Hercegovina od Bidena do Bidena".

Kako je Somun podvukao sve je to, uz sve ono što se moglo čuti ovih dana nakon izbora u SAD-u, vrijedno priznanje jer je on tada kazao da je uvođenje embarga greška i NATO pakta i SAD-a podsjećajući da su Ujedinjene nacije prvo razoružale muslimane, a potom je u Srebrenicu došao ratni zločinac general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Somun kaže da je u Ženevi često imao priliku, kada je bio savjetnik bh. delegacije na pregovorima, da razgovara s dužnosnicima koji o tome odlučivali, ali nikada nisu mogli osigurati ukidanje embarga iako je na to pozvao tadašnji američki senator Joe Biden.

Dugogodišnji bh. novinar i diplomata Hajrudin Somun osvrnuo se i na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, identificirajući tri najveće greške tog sporazuma, a to su davanje imena Republika Srpska bh. entitetu, propust za povratak izbjeglica kao i činjenica da je njegov dio Ustav BiH.

On napominje da je u to vrijeme dok je trajala agresija Armija BiH već bila na izmaku snaga te da se zbog toga pristalo na kompromise koji i do danas nisu ispravljeni. "Taj sporazum je bio u funkciji prekida vatre, ali ostavljene su stvari koje će se kasnije rješavati. Ostale su dvije armije što se kasnije ispravilo, ali naša delegacija nije diskutirala oko principa povratka raseljenih i izbjeglih osoba", dodaje Somun.

U nacrtu tog sporazuma bila je teza da se svi vrate na svoje, ali je kasnije predsjednik Republike Srbije Slobodan Milošević insistirao da se doda zarez iza kojeg je stavljeno osim u slučajevima ukoliko oni to ne žele, a Somun smatra da je upravo to bio problem za sve poslije što se dešavalo vezi s povratkom.

No, Somun je ipak fatalnom greškom nazvao činjenicu da je prihvaćeno da se u okvir sporazuma ugradi Ustav BiH koji nikada nije potpisan ili parafiran u bh. parlamentu, a u BiH on je i 25 godina poslije još uvijek na snazi.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović podsjetio je da je upravo novoizabrani predsjednik SAD-a stao na pravu stranu tokom agresije na BiH, izražavajući nadu da će se okončati saga oko prebrojavanja glasova u SAD-u te da će u januaru Biden biti inauguriran kao 46 predsjednik SAD-a. Ocijenio je da će on obnoviti moć SAD-a i osigurati demokratičnost te zemlje koja će biti utočište ljudskih prava i ravnopravnosti bez obzira na boju kože, naciju, vjeru ili opredjeljenje.

Krug 99 odao je poštovanje i profesoru i prvom poslijeratnom premijeru Vlade Bosne i Hercegovine Hasanu Muratoviću koji je 14. novembra preminuo od posljedica koronavirusa.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...