GLAVNI AKTERI AFERE "KOKAIN" ZA "ISTRAGU" POTVRDILI: Tužilac Džermin Pašić naredio vraćanje telefona, postupajući inspektor SIPA-e potom otvorio firmu i počeo poslovati sa osumnjičenim

Džermin Pašić odbio vještačiti telefone osumnjičenog krijumčara kokaina i vratio ih vlasnik bez obavještvanja Suda BiH.. Nakon toga njegov istražitelj registrovao firmu na svoju majku i počeo poslovati sa osumnjičenim. Propala istraga o krijumčarenju kokaina u BiH, a Pašić se skriva iza afere Respiratori.

  • Mini market

  • 22. Nov. 2020  22. Nov. 2020

  • 0

Sada je sve potvrđeno. SIPA je u februaru ove godine, u okviru međunarodne akcije, u Sarajevu zaplijenila 50 kilograma kokaina koji je stigao iz Kolumbije. Tada su oduzeti telefoni od dvojice vozača kamiona i direktora firme MDDI Duška Đurasovića. Tri mjeseca kasnije telefoni oduzeti od Đurasovića su vraćeni, iako prethodno nisu vještačeni. Odluku o vraćanju telefona, bez upoznavanja Suda BIH, donio je državni tužilac Džermin Pašić. Nekoliko dana kasnije, postupajući istražitelj SIPA-e Robert Ristić na svojku majku registrira prevozničku firmu, potom kupuje dva kamiona i potpisuje poslovni ugovor sa firmom MDDI čijem su vlasniku Pašić i Ristić vratili telefone koje prethodno nisu vještačili. Istraga o krijumčarenju 50 kilograma kokaina je propala. Tužilaštvo Sjeverne Makedonije, u kojoj je zaplijenjena druga polovina krijumčarenog kokaina, od Tužilaštva BiH je tražilo informacije u kojoj je fazi istraga. Džermin Pašić i Gordana Tadić prikrili su činjenice da je dio predmeta koji se odnosi na BiH – uništen. Sada državi tužilac Pašić ne želi govoriti o ovom slučaju za Istragu, ističući da ga želimo diskreditirati jer je on posvećen predmetu “Respiratori”.

“Gospodine Pašiću, možete li odgovoriti na dva pitanja? Po kojem osnovu ste vratili telefone Dušku Đurasoviću? Zbog čega telefoni nisu vještačeni?”, pitali smo tužioca Pašića.

“Obzirom da sam okupiran radom na pripremi optužnice u predmetu “Respiratori”, imam dojam da su Vaši upiti usmjereni na moju diskreditaciju, isključivo zbog rada na ovom predmetu. Kad završim prioritetni rad na predmetu Respiratori i kada se u potpunosti okonča istraga u predmetu o kojem pišete bit ću u prilici preko Ureda za informisanje Tužilaštva BiH dati odgovore na sve upite. Za sada stavljam tačku na bilo kakvu konverzaciju s Vama i očekujem da ćete u skladu sa novinarskom etikom i Zakonom objaviti moj odgovor”, napisao je Pašić, izbjegavajući da da odgovore na postavljena pitanja.

“Pozdravljamo Vaš rad na predemetu Respiratori i drago nam je što ćete, napokon, donijeti tužilačku odluku, jer je već prošlo šest mjeseci od pokretanja istrage. No, nadamo se da ćete nam odgovoriti na pitanja koja smo Vam poslali: da li ste vještačili telefone oduzete od Duška Đurasovića i na osnovu čega ste ih vratili”, ponovili smo pitanja.

alt/Državni tužilac Džermin Pašić, Foto: Arhiva/

Državni tužilac Džermin Pašić više nije odgovarao. Istog dana kada smo poslali upit postupajućem tužiocu, razgovarali smo i sa inspektorom SIPA-e Robertom Ristićem. Potvrdio nam je da su Dušku Đurasoviću vraćeni telefoni koji nisu vještačeni.

“Nije to do mene”, kazao je Ristić, koji je potvrdio da se protiv njega trenutno vodi interna istraga u SIPA-i.

Inspektor SIPA-e pohvalio je suvlasnika i direktora firme MDDI, kazavši da se radi o ozbiljnoj firmi, ali da se “svakome moglo desiti” da im se u kamionima nađe 50 kilograma kokaina.

alt/Inspektor Robert Ristić, Foto: Arhiva/

“Droga uopće nije trebala doći u Bosnu, već u Sloveniju, u Luku Kopar. To su Talijani radili, sve je to traljavo urađeno”, ustvrdio je Ristić dodavši da on detalje o krijumčarenju 50 kilograma kokaina ne može dati.

No, potvrdio je da ove godine osnovana firma, registrovana na njegovoj majci, koja posluje sa firmom MDDI Grop koja je bila naručilac banana u kojima je bilo 50 kilograma kokaina, a čijem su direktoru on i tužilac Džermin Pašić vratili telefone.

“TVT Šped. I to je čista i poštena firma kao i MDDI, jer su spletom nesretnih okolnosti dobili te nesretne palete. I Duško Đurasović je ugledni privedenik, kako u BiH, tako i u Srbiji”. rekao je Ristić.

alt

Prema izvodu iz sudskog registra, firma TVT Šped osnovana je 20. maja 2020. godine, a sjedište je u Istočnom Sarajevu. Zastupnica firme je Marija Ristić, majka inspektora Ristića. Firma je, dakle, osnovana desetak dana nakon što je Džermin Pašić izdao naredbu da inspektor SIPA-e Robert Ristić vrati dva telefona oduzeta vlasnika firme MDDI. Odmah nakon osnivanja, Ristićeva firma kupuje dva kamiona, te potpisujuje ugovor sa sa firmom MDDI, koja je bila uvoznik banana u kojima je bilo 50 kilograma kokaina.

Podsjećamo, u februaru ove godine provedena je velika međunarodna akcija protiv krijumčara kokaina. Pošiljka je krenula iz Kolumbije, a tona kokaina se nalazila u bananama čiji je naručilac bio Izet Rastoder, slovenački kralj banana. Veći dio, od ukupno tone kokaina, zaplijenila je italijanska policija, a dio kokaina je bio usmjeren na Balkan. Italijanska policija je instalirala GPS uređaje kako bi se utvrdilo ko je krajnji korisnik. Roba je iz Italije, potom, krenula u Luku Bar u Crnoj Gori gdje je utovarena u kamione od kojih su jedni krenuli put Sjeverne Makedonije, a drugi prema Bosni i Hercegovini u kojoj je banane (u kojima je bio kokain) trebala preuzeti firma MDDI Group Sarajevo. Osnivači firme MDDI su Duško Đurasović i Edis Rastoder, sin Izeta Rastodera.

alt

Dio kokaina koji je u bananama upućen u Sjevernu Makedoniju zaplijenjen je 19. februara 2020. godine u blizini Skoplja, a uhapšene su tri osobe. Isporuka u BiH stigla je dan kasnije i Carinskom terminalu Halilovićima kod Sarajeva je pronađen kokain. Prema planu policijskih agencija, Italijani su veći dio kokaina koji je trebao ići prema Balkanu zamijenili brašnom, te je ostavljen samo kilogram kokaina koji bi u istrazi trebao služiti kao dokaz. Za tržište BiH bilo je namijenjeno ukupno 50 kilograma kokaina. SIPA je na Carinskom terminalu Halilovićima pronašla drogu i ugrađeni GPS u kamionu. Dvojica vozača su uhapšena, a potom ekspresno puštena. Po naredbi Džermina Pašića saslušan je i direktor MDDI Grop-a Duško Đurasović kojem su oduzeta dva telefona u kojima su, sumnja se, bili dokazi o krajnjem korisniku uvezenog kokaina. No, tužilac Pašić nikog od saslušanih i ispitanih nije pritvorio. Predmet je zaveo pod oznakom KTN, što znači da je Pašić smatrao da je ovo krivično djelo počinila nepoznata osoba. Od februara do maja ove godine, Pašić nije poduzeo nijednu radnju u ovom slučaju. Tada, međutim, iz Tužilaštva Sjeverne Makedonije dolazi zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć kojim se od Tužilaštva BiH traži dostavljanje informacija o istrazi koja je provedena u BiH. Pašić je, prema informacijama Istrage, glavnoj tužiteljici Gordani Tadić kazao da od februara ništa nije radio na tom predmetu, te se Makedoncima dostavljaju informacije sa pretresa kamiona MDDI Group i informacije iz februara 2020. godine. Otprilike u istom periodu, Pašić donosi naredbu da se vrate telefoni oduzeti od direktora MDDI Groupa Duška Đurasovića. O tome ne obavještava Sud BiH. Deset dana kasnije, Pašićev dugogodišnji “privatni” istražitelj Robert Ristić na svoju majku registrira prevozničku firmu koja, odmah, potpisuje ugovor sa MDDI Groupom i vrši transport robe iz Crne Gore u BiH.

Istraga o krijumčarenju kokaina je propala.

(Tekst prenosimo sa portala Istraga.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...