"MENI JE BIO NAJTEŽI DAN": Kako su razmišljali građani BiH samo dan nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, čega su bili svjesni? (VIDEO)

Dan nakon parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, 22. novembra 1995. godine, RTVBiH napravila je anketu među građanima. Dan nakon potpisivanja građani su bili stava da je dobro što se rat okončao jer su "sada slobodni" i "život može da počne".

  • Društvo

  • 22. Nov. 2020  22. Nov. 2020

  • 0

- Kad sam čuo sinoć srce mi je odmah zadrhtalo, nisam imao riječi. Ni krivi ni dužni smo dugo patili, rekao je građanin Tuzle.

Uprkos zadovoljstvu zbog činjenice da je okončan rat, građani su već prvog dana izražavali nezadovoljstvo, prije svega zbog procjene da se neće moći vratiti u svoje prijeratne domove.

-Bez obzira što sam ostala bez 28 njih koji su pod crnom zemljom, 18 raseljeno širom svijeta, sinoć je meni bio najteži dan - ostala sam bez zavičaja, kazala je Hercegovka.

Jedni su pak smatrali da je dobro što je ratu došao kraj, ali da uslovi pod kojima je mir dogovoren nisu pravedni po stanovništvo.

-Neka je potpisano i dobro je, ali ja ne vjerujem da tolike hiljade ljudi mogu i imaju gdje biti u kolektivnom smještaju. On je mene sad poslao u planinu, a moju Semberiju uzeo, riječi su čovjeka iz Janje koji je morao otići na Majevicu.

Neki su pak bili potpuno nezadovoljni što je Dejtonski sporazum potpisan.

-Nije nam dobro čim nam je Brčko ostalo tamo na njihovoj strani, ne valja i gotovo, kazala je jedna žena.

Građani su sasvim sigurno bili srećni što je rat u BiH završen, međutim mnogima je taj papir ostavio gorak okus u ustima koji traje i 25 godina poslije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...