OD VARDARA PA DO TRIGLAVA: Vijest o smrti legendarnog Mustafe Nadarevića odjeknula regijom; Brojne kolege uputile poruke suosjećanja

Vijest o smrti legende jugoslovenskog, bosanskohercegovačkog i hrvatskog glumišta Mustafe Nadarevića odjeknula je u BiH i regionu. Mnogi i dalje ne mogu da prihvate da je otišao "Izet", lik po kojem je Nadarević postao najprepoznatljiviji.

  • Hronika

  • 22. Nov. 2020  22. Nov. 2020

  • 0

Prvi koji je javio tužnu vijest bio je glumac Moamer Kasumović, Nadarevićev "unuk" iz serije "Lud, zbunjen i normalan".

"Zbogom dragi moj Muice", napisao je.

Emir Hadžihafizbegović je poručio kako je na bolji svijet otišao "moj uzor i moj brat, moj glumački alter ego, Mustafa Nadarević".

Srbijanska glumica Mirjana Karanović koja je sa Nadarevićem sarađivala na kultnom "Ocu na službenom putu" dodala je kako je "Mustafa bio poseban, veliki glumac".

Ambasadorica BiH u Češkoj Republici i književnica Martina Mlinarević istakla je veliki talenat Nadarevića. "Svaki put kad ste ugledali njegov lik, morali ste se nasmijati. Ne zato jer se Izet prelio kroz Mustafu i postao zasebna ličnost, ne zato jer je glumio u stotinama izvanrednih ostvarenja, nego prosto zato jer se to njegova duša smijala kroz djetinje oči, do kraja. Putuj mirno M", napisala je.

Novinar Dragan Bursać je poželio Nadareviću da "putuje u miru legendo".

 "Neka ti je laka zemlja Glumčino...The rest is silence...", napisao je glumac Nermin Tulić.

Od glumca se oprostio i bosanskohercegovački redatelj Dino Mustafić.

- Otišao je jedan od najvećih glumaca sa južnoslavenskog kulturnog prostora. Njegov filmski i kazališni opus je impresivan. Bio je posebno emotivno i umjetnički vezan za Bosnu u kojoj je volio snimati, režirati i učiti svoje mlađe kolege. Bio je beskrajno drag i dobar čovjek, rekao je Mustafić za Radiosarajevo.ba. 

I mnoge drugi kolege Mustafe Nadarevića su iskazale svoju bol povodom tužne vijesti.

- Mustafa je bio veliki glumac, za kojim su ostali brojni tragovi koji to pokazuju. Teško mi je i nemam vam što više reći, teško je kada ti odu najbliži, rekao je za Jutarnji list Antun Vrdoljak.

- U Šangaju sam od početka rujna i ovom ste me viješću strašno ražalostili. Nisam Mujicu vidjela skoro godinu dana, s obzirom na to da sam često vani. Pretužno. Bez obzira što sam daleko, uvijek mi je bio svjetla točka koju bih sretala u gradu. Ostavio je veliku prazninu. Nisu to još godine u kojima je trebao otići, trebao je još poživjeti. Obožavala sam ga jer je bio iskren i s njim je čovjek uvijek znao na čemu je. Kao kolega i kao glumac bio je veliki profesionalac i nisi se smio s njim na sceni niti pojaviti ako se nisi dobro pripremio. Bio je na jedan način najveći kod nas. Takvih, nažalost, više nema ili ih je sve manje, poručila je kazališna glumica Suzana Nikolić.

- U šoku sam. Bio je predivan kolega i predivan čovjek, uvijek spreman za razgovor i pomoći mladim kolegama glumcima. Pamtim ga kao izuzetno duhovitog i vedrog. Ukratko, jedan od najboljih hrvatskih glumaca, kakav teško da će se ponoviti. Znala sam da je bio bolestan, ali nikad ne očekuješ da tako velik čovjek ode. Neka mu je laka zemlja, rekla je glumica Nina Erak.

Na smrt kolege osvrnula se i glumica Nataša Janjić.

- Mustafu Nadarevića pamtit ću najprije kao profesora na Akademiji. Ali i kao Leonea kojeg je igrao. Bio je nježan, volio je mlade ljude, imao iskustvene savjete. Gajili smo simpatije jedno prema drugome, bio je duhovit čovjek i takvog ću ga uvijek pamtiti. Mi glumci ne gledamo na godine, svi smo kao generacija, zajedno u igri stvaranja. Doista mi je jako žao. Ostala sam mu dužna rakiju, prije nekoliko sam ga godina bila srela dok sam sjedila s prijateljicom. Počastio nas je, bila je to lijepa gesta, pa sam mu rekla da iduću plaćam ja. Sad ću mu, čini se, ostati dužna rakiju, rekla je Janjić.

Jutarnjem se javio i Rade Šerbedžija.

- Teško mi je išta reći. Prije deset dana sam razgovarao s njim, često sam ga zvao, čuli smo se telefonom otkad je bolestan. Uvijek je bio veseo, smijao se, stalno je govorio: "Čuvaj se", kao da njemu nije ništa. Bio je vedar, divan čovjek. Bio je kum mog Danila. Bili smo cimeri kad smo bili mladi, zajedno smo stanovali na prvoj i drugoj godini Akademije. Dijelili smo sve i svašta. Ne znam što bih uopće rekao, neobjektivan sam. Jako sam ga volio, kao i svi. I on je volio ljude. Bio je stvarno čudo i od čovjeka i od glumca. Tako poseban glumac, rekao je Šerbedžija. 

Od "Izeta" se oprostio i bivši državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, kao i brojni korisnici društvenih mreža. Smrt velikana glumišta prenijeli su svi domaći i regionalni mediji, ali i svjetski poput Deutsche Wellea.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...