BEOGRADSKI MEDIJI BRUJE: "Kako je Vučić ukrao patrijarhu jedan dan carstva nebeskog"

Nakon trodnevne tragikomične farse s elementima horora, sastavljene od medijskih naslova, crkvenih demantija i, naposljetku - Njegove objave na Instagramu.

  • Regija

  • 22. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 0

Piše: Antonije Kovačević

Nije toliko problem što u Srbiji niko ne može da umre dok ON to ne odluči. Veća je muka što uskoro bez njegovog dopuštenja niko neće moći da živi. Sad, kad se euforija stišala i patrijarh otišao Bogu na istinu, da rezimiramo: U zemlji Srbiji niko nije mrtav dok to ne odluči Onaj koji odlučuje o svemu, piše beogradski portal Direktno.rs.

To je jedini zaključak koji svako sa pola mozga i koeficijentom inteligencije oko i preko 80 može izvući nakon trodnevne tragikomične farse sa elementima horora, sastavljene od medijskih naslova, crkvenih demantija i, na posljetku - Njegove objave na Instagramu.

Činjenica da je nacija vijest o smrti vjerskog poglavara saznala, ne putem saopštenja ljekarskog konzilijuma, niti Srpske pravoslavne crkve, već na Instagram profilu predsjednika, dovoljno svjedoči o patronskom i ponižavajućem odnosu koji vlasnik istog profila ima prema državi, crkvi i narodu. Vjernom i nevjernom, svejedno.

Kada je dan ranije, pet redakcija, od kojih su bar tri žestoko režimske, pod naznakom HITNO objavilo vijest da je patrijarh preminuo, izgledalo je kao da je višednevna agonija okončana i da je Irinejeva duša našla spokoj.

Ali, tako nije mislio On.

Valjda računajući s tim da, ako je već napaćenim patrijarhom, poput lutke, upravljao za njegovog života, zašto se i njegovom smrću ne bi pozabavio onako kako to radi sa koronom, Kosovom i svim ostalim - kao sa još jednom medijskom atrakcijom koju treba monetizovati u maksimalan broj rejting poena, njegovih omiljenih kućnih ljubimaca.

Tako je patrijarh morao da odleži čitav dan u čekaonici carstva nebeskog, da ON ne bi morao da otkazuje medijsko-pandursku tiradu povodom antiterorističke vježbe “Obruč 2020”, na kojoj je sluđenu javnost, koja je dan provela krsteći se i prizivajući Svevišnjeg, izložena kanonadi in memoriama i demantija istih, obavijestio o “teškom stanju patrijarha” - koga je isto veče, u pratnji kamera i reflektora, “posjetio” u bolnici, dok su dvorski mediji potrčali da jave kako je “predsednik preneo patrijarhu pozdrave svojih sinova Danila i Vukana”, dok je na to “Irinej samo sklopio oči”.

Vučić je obišao patrijarha

Tako je napravljen i dramaturški šlagvort za vijest o konačnoj patrijarhovoj smrti, koja je uslijedila koji sat kasnije, u ranu zoru, a čiji je ekskluzivitet, naravno, ON zadržao za sebe.

Ali avaj... I najvećem kontrol-friku Njegovog kalibra ponekad promakne neka sitnica, pa je tako ovaj put zaboravio da neke od saradnika, recimo bivšu suprugu, upozori da ne kukuriče prerano. Posljedica: Ksenija Vučić je na tviteru “prvog dana Irinejeve smrti” objavila: “Ne vidim tastaturu od suza. Neka mu dobri Bog dušu oprosti”. Kad su joj “iz baze” javili da patrijarh nije umro, nego je “na ledu”, bilo je kasno. Tu se već našao neki zločesti tviteraš da printscreenuje Ksenijin tvit, da ostane kao svjedočanstvo jednog ludog vremena i jednog ludog čovjeka. Koji je, na nesreću svih nas, predsjednik Srbije.

Umal` ne napisah patrijarh.

Patrijarh je konačno i zvanično proglašen mrtvim, ali to nije bio i kraj horor filma u režiji Velikog režisera.

Tvit Ksenije Vučić u 13.37 časovaTvit Ksenije Vučić u 13.37 časova

Njegovom odlukom Irinej je, poput Lenjina u Mauzoleju, izložen u Sabornoj crkvi u otvorenom sanduku, djelimično prekrivenim staklom. To su staklo juče tokom cijelog dana cjelivali vjernici i djeca, u iznimnim slučajevima zaštićeni maskama. Cjelivan je i krst, a dijelila se i pričest, iz jedne kašike, kao što to nalažu običaji u normalnim vremenima - u kojima odavno ne živimo.

Nadalje, umjesto da nove mjere Kriznog štaba u borbi protiv korona pandemije startuju u petak, kada su prvobitno i najavljene zbog dramatičnog povećanja broja oboljelih, one su, bez trunke logike i zdravog razuma, opet Njegovim naumom, prolongirane do utorka.

Sahrana patrijarha IrinejaSahrana patrijarha Irineja

Taman da se do tada nad kovčegom patrijarha i na njegovoj sahrani zarazi još nekoliko stotina ili hiljada ljudi. Samo 24 sata kasnije biće zabranjena sva javna okupljanja, uključujući i ona kućnog tipa, poput slava i porodičnih ručkova, sa više od pet ljudi(!)

Ono za šta i te kako mari jeste da će održati još jedan miting, ovaj put sa kaluđerima i kandilima kao scenografijom, pred masom ubogih ljudi, naivnog i nedužnog topovskog mesa. Poput vampira koji traži svoju dnevnu dozu i ne pita kome će da pusti krv, bitno je da točak melje i da nikad ne stane.

Vučić: "Predsjednik Srbije ne treba da govori na sahrani patrijarha" (VIDEO)

Da se na kraju vratimo na rečenicu sa početka ove kolumne...

Nije toliko problem što u Srbiji niko ne može da umre dok ON to ne odluči.

Veća je muka što uskoro bez njegovog dopuštenja niko neće moći da živi.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...