ODUZIMA JOJ SE PASOŠ I ZABRANJUJU PUTOVANJA: Glava kriminalne grupe u BiH Smiljka Jusufranić puštena da se brani sa slobode

Prijedlog za pritvor je odbijen i Edinu Muftiću, potvrdila je advokatica Senka Nožica. I njemu su određene mjere zabrane putovanja.

  • Hronika

  • 12. Dec. 2020  12. Dec. 2020

  • 0

Smiljka Jusufranić, osumnjičena da je bila na čelu organizovane kriminalne grupe u predmetu "Profit“, puštena je tokom noći i branit će se sa slobode. To je odluka Općinskog suda u Sarajevu  potvrdio je advokat Muhidin Kapo.

"Puštena je uz određene mjere zabrane, između ostalog oduzimanje pasoša, odnosno zabranu putovanja. Prijedlog za pritvor je odbijen“, rekao je Kapo.

Prijedlog za pritvor je odbijen i Edinu Muftiću, potvrdila je advokatica Senka Nožica. I njemu su određene mjere zabrane putovanja.

Tokom dana se očekuju i zvanične potvrde iz suda o tome da li je ostalim osumnjičenima određen pritvor, što je tražilo Tužilaštvo KS, ili mjere zabrane.

Osumnjičeni da su bili na čelu organizovane kriminalne grupe u predmetu "Profit" su Smiljka Jusufranić, Zijad Blekić i Edin Dizdar.

Grupa se tereti za pranje novca, a radi se o jednoj od najkompleksnijih istraga Tužilaštva KS. Među osumnjičenima je i predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Hasan Ćelam.

Tužilaštvo Jusufranićima stavlja na teret da su pribavili više od 6,4 miliona KM protupravne imovinske koristi. Advokat Muhidin Kapo izjavio je tokom jučerašnjeg ročišta u Općinskom sudu u Sarajevu da je njegova branjenica u vrijeme koje se obuhvata optužnicom, 2011. i 2012. godine, bila domaćica i da je apsurdno da se tereti za zloupotrebu položaja

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u sklopu prijedloga mjera, uz ostalo, željelo ukazati na upornost, istrajnost i odlučnost osumnjičenih Smiljke Jusufranić, Jasmina Jusufranića i Branislava Petrovića u načinu da steknu dionice "Unioninvesta" prevarnim putem, fiktivnim darovnim ugovorima.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je tokom pretresa 9. decembra 2020. godine pronašla samo kod Smiljke Jusufranić 598 hiljada eura, a kod Jasmina Jusufranića 140 hiljada eura, više od 16 hiljada KM, kao i određenu količinu kuna i dinara.

Advokat Muhidin Kapo zatražio je da se obustavi istraga protiv Smiljkinog preminulog supruga Ibrahima Jusufranića, priloživši smrtni list, prenosi Klix.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...