SIPA UHAPSILA DEVET OSOBA ZBOG MONSTRUOZNIH ZLOČINA NAD FOČACIMA ‘92: Jedan radi u policiji...

Osumnjičeni se terete za krivična djela ubistva, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine na području Foče i okolice.

  • Hronika

  • 16. Dec. 2020  16. Dec. 2020

  • 0

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i MUP-a Tuzlanskog kantona, jutros su u Tuzli i Sapni lišili slobode sedam osoba.

Postoji osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ratni zločin protiv civilnog stanovništva i člana 144. istog zakona ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, a postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u Foči uhapsili dvije osobe koje se sumnjiče za ratni zločin protiv Bošnjaka 1992. godine u tom gradu.

Uhapšeni su Spomenko Novović (1966) i Borislav Pjano (1968), koji je trenutno zaposlen kao policajac u Foči.

Osumnjičeni se terete za krivična djela ubistva, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine na području Foče i okolice.

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i terete se da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili kazneno djelo - zločin protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Osumnjičeni Novović tereti se da je u ljeto 1992. godine došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo pet osoba, uglavnom staraca i starica rođenih oko 1920. godine, koje je lično usmrtio upotrebom hladnog oružja te zapalio kuću zajedno s leševima ubijenih civila.

Također, osumnjičeni Novović tereti se da je sudjelovao u ubistvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i u nečovječnom postupanju prema dva civila.

Osumnjičeni Pjano tereti se da je, lično i direktno, zajedno sa drugim osobama, sudjelovao u nezakonitom zatočenju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno s tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatočeništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova.

Nadalje, osumnjičeni Pjano se tereti za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti te za pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Nakon što budu privedeni postupajućem tužiocu, tužilac će ispitati osumnjičene te donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Postoji osnovana sumnja da su počinile krivično djelo iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine zločini protiv čovječnosti.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će u zakonskom roku predate Tužilaštvu BiH u daljnju nadležnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...