TRIKOVI ZLATA VRIJEDNI: Ukoliko se dogodi da laptop više ne čita USB stick – nije sve izgubljeno, evo kako možete spasiti stvari

Iako i to može biti razlog neočitavanja, ono što, isto tako, može biti razlog je neispravan USB utor ili to da USB utor, jednostavno, ne radi. Šta učiniti u takvim slučajevima?

  • HiTec

  • 18. Dec. 2020  18. Dec. 2020

  • 0

Prije svega treba otkriti u čemu je, zapravo, problem. Je li problem u neispravnom USB utoru ili je, možda, uzrok problema negdje drugdje. Kako bismo dijagnosticirali problem i otkrili šta ne valja, prvo što trebamo učiniti jest spojiti uređaj na neki drugi USB utor. To može biti utor na istom računaru ili na nekom drugom, važno je da možemo provjeriti je li problem zaista u utoru.

Ako, recimo, utaknete USB stick u neki drugi utor i vidite da on ondje radi sasvim normalno, u tom slučaju je jasno kao dan da je problem u USB utoru. Ako ni drugi utor ne može očitati uređaj, vrlo je vjerovatno da imamo problem s uređajem.

Dvije stvari nam uveliko mogu olakšati dijagnozu toga je li problem u USB utoru ili ne. Jedna od njih je da USB utor ne može očitati niti jedan uređaj koji se u njega spoji. Drugi pokazatelj je da nam računar, odnosno operativni sistem pokazuje da s utorom nešto nije uredu.

Sada isključite svoj računar i malo pobliže promotrite sumnjivi utor. Je li prljav (od prašine ili sličnih čestica)? Ovo je pogotovo moguće ako koristite stolni računar i ako su vam USB utori smješteni otraga. Čestice kao što je prašina, mogu uveliko naštetiti radu računara, pogotovo ako koristite laptop.

Očistite USB utor kako biste otklonili bilo kakvu prljavštinu iz njega. To se najlakše može napraviti kanticom kompresiranog zraka, manjim usisivačem ili nekom krpicom koja ne ostavlja vlakna i koja nije pregruba (jer pregruba tkanina može ogrebati utičnicu USB utora, a ako to napravite, onda ste napravili više štete nego koristi). Nakon što ste očistili utor, osušite ga (ili pričekajte da se sam osuši, pogotovo ako ste ga ispuhali kompresiranim zrakom) i probajte još jednom.

Ako sada utor radi normalno, problem je riješen (što znači da je problem bio u prljavštini, što je, ustvari, vrlo često problem kod neispravnog rada USB utora). Ako se niti nakon čišćenja problem ne riješi, trebamo pokušati nešto drugo.

Pokušajte restartovati računar

Ponekad je sve što je potrebno vašem računaru kako bi se opet vratio u normalan rad, običan restart. Slično je i kod problema s grafičkim karticama, neispravnim pogonskim ili bilo kakvim drugim programima i slično može biti i kod problema s USB utorom. Ako ste pokušali očistiti utor i on i dalje ne radi, pokušajte, jednostavno, restartovati računar.

Ponekad se zna dogoditi da zbog više mogućih razloga računar, jednostavno, ”na prvu” ne prepoznaje uređaj koji smo utaknuli u USB utor. Restartovanjem se takve stvari najčešće rješavaju. Ako vidite da računar ne želi učitati taj USB stick, jednostavno ga restartujte i vidite kako će se ono ponašati nakon restarta. Ako sada radi, super, problem je riješen. U slučaju da utor i dalje ne radi, vrijeme je za malo ”dublje” analize, odnosno pokretanje Upravitelja uređajima (Device Manager).

Provjerite Device Manager unutar Windowsa 10

Do Device Managera unutar Windowsa 10 doći ćete tako što ćete desnim klikom miša kliknuti na Start tipku i ondje odabrati Device Manager opciju. Svrha Device Managera ili Upravitelja uređajima jest da - upravlja svim uređajima koji se nalaze na računar i čiji su pogonski programi instalirani za određen uređaj na računar. Sve hardverske komponente koje imaju instalirane pripadajuće pogonske programe (drivere) su poredane po abecedi. Ono što nas ovdje zanima jest Universal Serial Bus Controller (nalazi se pred sam kraj popisa).

Proširite popis i potražite nešto pod nazivom USB Host Controller. U slučaju da ne možete pronaći USB Host Controller, to je razlog zbog kojeg USB utor ne radi. Kako biste popravili ovu nepravilnost, kliknite na opciju ”Scan for hardware changes” nakon čega će računar započeti s provjerama bilo kakvih promjena po pitanju hardvera. U velikoj većini slučajeva ova provjera će otkriti USB utor i uređaj koji je spojen na računar preko tog utora.

U slučaju da ovo ne funkcionira, trebalo bi reinstalirati USB Host kontrolere. To se može učiniti tako što ćete desnim klikom kliknuti na svaki od USB Host kontrolera i ići pod ”Uninstall”. Pričekajte da se svaki od njih deinstalira i nakon toga restartirajte svoj računar. Nakon što se računar ponovno boota, USB Host kontroleri će se sami automatski instalirati.

Promijenite plan potrošnje energije i onemogućite ”USB Suspend Settings”

Ponekad uzrok nepravilnog rada ili nefunkcioniranja USB utora može biti i ”Power Management” ili upravljanje potrošnjom energije u računaru. Ovo je nešto što se vrlo često događa na prijenosnim računarima, pogotovo ako vrlo često koristite bateriju kao izvor energije svog prijenosnog računara i ako kao plan potrošnje energije stavite ”Low Power Consumption” ili nizak nivo potrošnje. Iako će ovo uveliko uštedjeti vijek trajanja baterije, takav plan ponekad zna utjecati na pravilan rad pojedinih komponenti računara, u ovome slučaju USB utora.

Promijeniti plan potrošnje energije u svome računaru možete napraviti tako što ćete otići pod Control Panel – Hardware and Sound – Power – Change plan settings – Change advanced power settings. Tu postoji još jedna opcija koju bi bilo dobro isključiti, a zove se ”USB Suspend Settings”. Nalazi se unutar Change advanced power settings – USB settings. Kod ove opcije idite pod ”Disabled”, kliknite na ”Apply” kako bi se promjene primijenile i restartujte svoj računar.

To bi bilo to. Nadam se da će vam barem jedna od ovih metoda poslužiti u otklanjanju problema s USB utorom (i još bolje - da nikada niti nemate problem s utorima). Ako niti jedno od ovih rješenja ne upali, ostaje vam da odnesete uređaj kod ovlaštenog servisera (što, nadamo se, nećete morati učiniti).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...