"SB" NA PRESSU: Tegeltija potvrdio, ništa od kredita MMF-a do 8. januara (FOTO)

Ostalo je još šest otvorenih pitanja, od kojih nisu sva vezana za RS, kazao je Tegeltija.

  • Ekonomija

  • 23. Dec. 2020  23. Dec. 2020

  • 4

Do predviđenog roka 8. januara neće biti postignut sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom o sklapanju novog aranžmana vrijednog 1,5 milijardi maraka, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

- Ostalo je još šest otvorenih pitanja, od kojih nisu sva vezana za RS, jer ima jedno koje se odnosi na Vladu FBiH. Svi ciljevi nisu sporni, ali jesu neke stvari koje se odnose na dostizanje tih ciljeva, od kojih neke nemaju previše dodira sa pandemijom koronavirusa i smanjivanjem njenog uticaja na ekonomiju. Međutim, kada prođe taj rok, mi možemo nastaviti pregovarati sa MMF-om i pokušati postići sporazum. Nije se prvi put dogodilo da se ne postigne sporazum u toku prve runde pregovora - kazao je Tegeltija.

Spašavanje života

Predsjedavajući Vijeća ministara izjavio je ovo na pres-konferenciji, na kojoj je govorio o radu ove institucije u proteklih godinu dana. Podsjetio je da je Vijeće ministara formirano godinu dana nakon izbora.

- Međutim, kada vidimo da za pojedine vlade nema ni namjere da se formiraju, onda ovaj rok u kojem je formirano Vijeće ministara i nije toliko strašan - kazao je Tegeltija.

Naglasio je kako je Vijeće ministara, zbog pandemije koronavirusa, moralo promijeniti ciljeve svog djelovanja.

- Morali smo fokus našeg rada prebaciti na borbu za spašavanje života stanovnika BiH, kao i za eliminisanje uticaja pandemije na ekonomiju - naglasio je Tegeltija.

Podsjetio je da je BiH do sada osigurala oko 700 miliona eura za pomoć privredi. Od toga je 330 miliona eura osigurano od Mehanizma za brzo intervenisanje MMF-a, 250 miliona eura od makrofinansijske pomoći EU, 80 miliona eura od Evropske komisije i 30 miliona eura od Svjetske banke. Sav ovaj novac je proslijeđen entitetima i nižim nivoima vlasti kako bi se pomoglo ekonomiji.

Također je naglasio kako je iz državnog budžeta BiH u toku ove godine izdvojeno 30 miliona maraka za pomoć zdravstvenom sektoru.

Tri zakona

Što se tiče evropskog puta, kazao je kako su u proteklih godinu dana ostvarene neke stvari koje se nisu uspjele riješiti u proteklih 12 godina, kao što su izrada metodologije pristupa EU, priprema strategije reforme javne uprave te održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Trenutno su ostala tri otvorena pritanja, a to je donošenje zakona o javnim nabavkama, o sprečavanju sukoba interesa i o VSTV-u, piše "Oslobođenje".

- Sve dok se ne postigne koncenzus o zakonima, oni neće biti pušteni u parlamentarnu proceduru, jer u protivnom, oni nemaju šansu da budu usvojeni. Trenutno o ova tri zakona postoje bitno različita mišljenja - dodao je Tegeltija.

Kazao je i kako se promijenilo razmišlje u Evropskoj komisiji o približavanju BiH EU.

- Do sada su zvaničnici iz Bruxellesa govorili samo o uslovima koje BiH treba da ispuni, a sada su već počeli govoriti i o datumu kada bi BiH trebala dobiti kandidatski status, a to je ljeto naredne godine - rekao je Tegeltija.

Osvrćući se na migrantsku krizu, napomenuo je kako je broj migranata u BiH trenutno jednak onome koji je bio prije godinu dana. Međutim, mnogi od migranata, smatra Tegeltija, ne dolaze iz zemalja zahvaćenih krizama i ratovima. Zbog toga smatra da svi oni koji ne ispunjavaju uslove za dobijenja migrantskog, odnosno izbjegličkog statusa, trebaju biti poslani u zemlje njihovog porijekla.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...