KAKAV GIGANT: Zastupnik izbačen iz parlamenta, jer nije nosio kravatu, sutradan se pojavio u...

Waititi se u utorak u parlamentu pojavio, umjesto u obaveznoj kravati, s taongom, maorskim zelenim kamenim privjeskom, oko vrata.

  • Šareni svijet

  • 10. Feb. 2021  10. Feb. 2021

  • 0

Novozelandski zastupnik Maora, koji je ove sedmice izbačen iz parlamenta zbog nenošenja kravate, kazao je kako nametanje zapadnjačkog stila odijevanja predstavlja kršenje njegovih manjinskih prava i predstavlja nametanje "kolonijalne omče".

U utorak predsjednik parlamenta Trevor Mallard dvaput je spriječio Rawirija Waititija da postavi pitanje u dvorani ustrajavajući na tome da to može učiniti samo ako nosi kravatu.

Kad je Waititi svejedno nastavio s pitanjem, Mallard mu je naredio da napusti dvoranu.

“Ne radi se o kravati nego o kulturnom identitetu”, kazao je Waititi napuštajući dvoranu.

U parlamentu Novog Zelanda gotovo polovica zastupnika su žene, 11 posto pripadnici LGBTQI zajednice i 21 posto zastupnika su domorodački Maori.

Waititi se u utorak u parlamentu pojavio, umjesto u obaveznoj kravati, s taongom, maorskim zelenim kamenim privjeskom, oko vrata.

Mallard je u utorak objasnio da nošenje kravata, iako po njegovu mišljenju zastarjelo, ima podršku velike većine zastupnika.

U osvrtu objavljenom u srijedu u "New Zealand Heraldu", Waititi je kazao da se ne radi o kravatama nego o pravu Maora da bude Maor, u parlamentu ili u baru.

“Skinuo sam kolonijalnu kravatu kao znak koji nastavlja kolonizirati i gušiti maorska prava, a koja nas, prema Mallardu, izjednačuje”, kazao je Waititi.

“Ovdje se ne radi o kravati ili taongi nego o ravnopravnosti.”

Premijerka Jacinda Ardern kazala je kako se ne bi protivila nenošenju kravate u parlamentu.

“Mnogo je važnijih pitanja za nas sve”, dodala je Ardern.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...