PIŠI PROPALO: Hrvati masovno najavili dolazak u zapadnu Hercegovinu zbog ruskih vakcina, evo šta su tamo zabilježili novinari RTL-a

Ako su u Hrvatskoj pomislili da će moći preko reda ako plate u Grudama, prevarili su se. 

  • Regija

  • 17. Feb. 2021  17. Feb. 2021

  • 0

Iako već postoji lista koja je nastala nakon što je direktorica Zavoda za javno zdravstvo tog malog mjesta u BiH pozvala sve da se predbilježe za rusku vakcinu, kako doznaje Dragana Eterović, uvoza s te adrese tako skoro neće biti. 

Navale na Grude zasad nema, a nema još ni vakcina. Iako se očekivalo da će tamošnji Zavod za javno zdravstvo naručiti 20 hiljada doza ruske vakcine Sputnjik, izgleda da je negdje zapelo. Navodno se za vakcinisanje u Grudama već prijavilo i stotinjak hrvatskih građana, spremnih platiti tu zdravstvenu uslugu. 

"Mislim da je to u redu, da dolaze, mislim da svatko ima pravo na izbor.. ali da moraju platiti. Mislim da se zdravlje ne treba naplaćivati", kaže Ante Bandić iz Gruda.

"Ja koliko znam, cjepiva nisu naručena, a ja se ne bi cijepio… jerbo ja sam čuja da je to cjepivo tkivo od nerođene djece", govori Josip Zadro iz Gruda za RTL televiziju.

"Nisam čuo, ali ja se ne bi cijepio, jedino da me prisile bi se cijepio, ali ne bi ovako", dodaje Danijel.

"E, to morate pitati Zavod za javno zdravstvo." Što vi mislite? "Ne znam." Biste li se cijepili? "Da!" A što kažete na Hrvate što se prijavljuju za cijepljenje? "Ako je komercijalno, zašto ne", jasno će Ivan. 

Na brojeve Zavoda niko se ne javlja… U Zavodu za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona nisu željeli razgovarati o uvozu vakcina Sputnik, a direktorica je cijeli dan nedostupna.

O uvozu vakcina načelnik tamošnjeg štaba kaže: "Doznao sam sve iz medija…"

"Jednostavno, treba dopuštenje, dozvola Fedaralnog ministarstva zdravstva da bi se mogla uvesti ta cjepiva. I za sada od toga cjepiva, čini se, nema ništa, nažalost", jasno kaže načelnik Štaba civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva navode da je do njih stiglo pismo Zavoda za javno zdravstvo, ali ne i zahtjev za interventni uvoz. Bez poštivanja procedure, rekli su, od vakcina za sada nema ništa tako da se ni uz plaćanje Hrvati neće vakcinisati preko reda, tačnije preko granice, u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...