BODO WEBER UBIO SVAKU DODIKOVU I ČOVIĆEVU NADU: „Nova ofanziva dolazi u kontekstu njemačke inicijative kojom se Inzko osjeća ohrabren da ozbiljno završi svoj mandat“

Politički analitičar i stručnjak za Balkan Bodo Weber govorio je za N1 o politici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, "sukobu" koji postoji zbog najave intenziviranja uloge OHR-a i zašto je Ured visokog predstavnika i dalje važan za državu. Govorio je i o posljednjoj odluci sudije iz Banje Luke kojom se faktički ne priznaje mandat OHR-a.

  • Politika

  • 26. Feb. 2021  26. Feb. 2021

  • 3

- Izjave protiv postojanja institucije OHR-a koje dolaze iz Delegacije EU u BiH oslikavaju sve ono što je loše, neproduktivno, u evropskoj politici prethodnih godina prema BiH.

Bojim se da je njemačka inicijativa ka guranju novog dinamičnog visokog predstavnika u osobi Christiana Schmidta, čak i ako je bila dobronamjerna, bila nespretna.

Ona je dovela do svojevrsnog košmara, odmotavanja dugogodišnje krize međunarodne politike u BiH. Izvučeni su noževi i na međunarodnoj sceni. Rusija ovaj put otvoreno ide, nastupa protiv OHR-a, kako je to činila proteklih 15 godina kao protivnik zapadne politike i progresivnog razvoja BiH u savezništvu s liderima iz Republike Srpske u koje je nedavno ušao i Dragan Čović, zajedno sa HDZ-om.

Ironično je što se na neki način i gospodin Sattler stavio u tu grupu. Imamo odvojeni rat oko OHR-a - istaknuo je Weber.

Na pitanje koliko je realno da dođe do zatvaranja OHR-a, jer Rusija, kao članica PIC-a, duže vrijeme insistira upravo na tome, Weber kaže:

- Naravno da ne može doći do zatvaranja OHR-a, niti su ispunjeni kriteriji 5+2, niti Rusija ima dovoljno snage da zatvori Ured visokog predstavnika. Čak iako bi bila podržana od Evropske komisije, u PIC-u nikada neće imati većinu potrebnu za gašenje OHR-a. Ovdje se ne radi o pitanju gašenja OHR-a, već o borbi za novo dinaminiziranje OHR-a putem nominacije gospodina Schmidta.

Za imenovanje je, podsjetit ću, potrebna prosta većina u PIC-u. Iako Rusija sugeriše suprotno, u Vijeću sigurnosti UN-a nema mogućnost, niti pravo veta.

No, ovdje je pravo pitanje, a koje u javnosti još nije aktualizirano, što sa mandatom EUFOR-a, ali i NATO-a. I to je pozadina sukoba o visokom predstavniku.

Taj rat se sada prenio na lokalni teren kroz sudiju u Banjoj Luci koji se stavio u položaj interpretatora čak i Dejtonskog sporazuma, međunarodnog prava i ustavnog prava, što, naravno, nisu njegove nadležnosti.

Na pitanje može li se desiti da se ovlaštenja OHR-a prebace na kancelariju EU u BiH, Weber je kategoričan:

- To je stari plan iz vremena kada se najavljivalo ukidanje OHR-a, još 2005. i 2006. godine. Vidjeli smo da je ta politika u potpunosti propala.

Zapad i EU su ostavili Bosnu i Hercegovinu bez smišljene politike. Evo, sada imamo prvi strateški dokument EU u proteklih 15 godina prema politici BiH. To je AVIS, ali nijedna od članica EU nije uzela papir i od toga napravila zvaničnu politiku. Sasvim suprotno.

S druge strane, imamo to nastojanje gospodina Sattlara i SAD-a, podržano u duhu i poziciji Zagreba nažalost, posebno HDZ-a BiH, da se dođe do implementacije Mostarskog sporazuma, slobodno ću reći zloupotrebe u pregovorima oko Izbornog zakona. Pokušava se zloupotrijebiti presuda "Sejdić i Finci". Da se kroz izmjenu Izbornog zakona, uz korištenje presude "Ljubić", koja je sama po sebi problematična, dođe do de facto uvođenja trećeg entiteta bez promjena Ustava.

To su te dvije glavne bitke koje se ovih sedmica vode u pozadini imenovanja novog visokog predstavnika.

Weber nadalje podsjeća kako je od butmirskih pregovora praktično uništen autoritet Valentina Inzka i OHR-a od predstavnika SAD-a, posebno EU, tada šefa švedske diplomatije Carla Bildta.

- Ova nova ofanziva Inzka očigledno dolazi u kontekstu njemačke inicijative kojom se Inzko osjeća ohrabren da ozbiljno završi svoj mandat. Bitno je da svjedočimo dugo potrebnom odmotovanju potpuno pogrešnog pravca kojim je išla politika međunarodne zajednica prema BiH. To vodi do očiglednog otvorenog sukoba, ali nadam se da je ta kriza povod i dovoljna podloga da dođemo do jedne zaista jedinstvene proaktivne politike Zapada. Ponavljam da svjedočimo odvojenoj bici; bitka oko OHR-a i EUFOR-a na jednoj strani, bitka za prljavi “deal” ka podjeli Bosne i Hercegovine s druge strane kroz pregovore Sattlera i Erica Nelsona sa političkim vođama Čović i Izetbegović - kazao je Weber.

Integralni intervu Bode Webera za N1 možete pročitati ovdje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...