"SB" NA LICU MJESTA; ODRŽAN "DEFILE SLOBODE": Mlade generacije pokazale kako čuvaju lik i djelo Alije Izetbegovića... (FOTO)

Semir Mamela, profesor historije u Perzijsko-bosanskom koledžu s internatom, kaže da mu je izuzetno drago što škola organizuje niz aktivnosti na bitne datume za Bosnu i Hercegovinu.

  • Vijesti

  • 26. Feb. 2021  26. Feb. 2021

  • 6

Učenici Srednje škole Perzijsko-bosanskog koledža s internatom "Đulistan" danas su posjetili mezarje Kovači povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Tradicionalno, ovaj koledž po 15. put organizuje defile pod nazivom “Defile slobode”. Učenici su položili cvijeće na Šehidskom mezarju na Kovačima, ali i na mezar prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Semir Mamela, profesor historije u Perzijsko-bosanskom koledžu s internatom, kaže da mu je izuzetno drago što škola organizuje niz aktivnosti na bitne datume za Bosnu i Hercegovinu.

- Treba da gajimo pozitivnu kulturu sjećanja na našu državnost, koja traje hiljadu godina. Mi ne treba samo da se baziramo na 1. mart, jer ne počinje naša nezavisnost i državnost 1. marta. Nezavisnost i državnost počinje puno ranije – kazao je profesor Mamela.

Veoma je bitno da učenici znaju historiju Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da nastavnim planom i programom učenici tek u završnim razredima počinju da uče o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, profesor smatra da od tog poglavlja treba krenuti ranije, piše "Hayat".

- O zadnjem ratu trebaju da pričaju historičari, ne trebamo se baviti politikanstvom, nekim mitskim stvarima. Treba jasno i glasno da znamo ko je bio dobar, ko je bio zao u ovom ratu. Treba da znamo ko je nas napao, kako smo se odbranili, gdje smo se odbranili – istaknuo je Mamela.

Lik i djelo Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, trudi se sačuvati upravo Muzej.

Admir Lisica naučni je radnik i istraživač u Muzeju “Alija Izetbegović” i kaže da je izuzetno bitno da škole na ovaj način čuvaju lik i djelo Alije Izetbegovića.

Profesori i direktori treba da iniciraju dolazak učenika. Historija Bosne i Hercegovine je jedan od naših identiteta, tvrdi Lisica.

- Mi se ne možemo samo referirati na 1. mart, Dan nezavisnosti, moramo otići mnogo dalje. Na Povelju Kulina bana, krunisanje kralja Tvrtka, Dan državnosti te na posljednju ciglu u toj cjelokupnoj nezavisnosti i državnosti, a to je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – kazao je Admir Lisica. 

Mlađim generacijama bitno je gajiti kulturu sjećanja. Nemaju osjećaj, kako kažu, šta je i kako je bilo.

- Dan slobode, dan kada smo se odlučili da odustanemo od režima velikosrpskih politika koje bi nas ugnjetavale vjerovatno poslije. Dan kada su se svi građani Bosne i Hercegovine odlučili na taj korak – objasnio je Vedad Selimović, učenik Perzijsko-bosanskog koledža.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...